Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska de locka fler turister att bo på lantgård

/
  • Maria Larsson, i mitten som driver Doltorpet i Häggenås fick företagartips av rådgivaren Maria Kjellström från ekoturismföreningen och från Ing-Marie Jirhed, LRF. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

- Vi sitter på guldgruvor, men vi måste se till att fila till dem, säger rådgivaren Maria Kjellström.
På måndagen drillades länets entreprenörer inom begreppet bo-på-lantgård i hur de skulle förbättra verksamheten.

Annons
- När ni svär över en orre eller tjäder på vägen som inte vill flytta på sig. Det är då ni ska tänka dollartecken i stället, säger rådgivaren Maria Kjellström från ekoturismföreningen och menar att just det är exklusivt och kan locka potentiella gäster.
Bo-på-lantgård är en sammanslutning inom LRF för lantbrukare som valt att bredda sin verksamhet med olika former av övernattningsverksamheter.
Det kan vara allt ifrån hyra en stuga med självhushåll till en mindre konferensgård. Och tanken är att gästerna ska kunna få ta del och uppleva en del av lantbrukslivet.
I måndags fick lantbrukare i länet, samt i Västernorrland, en lektion i hur de kan renodla och förfina sin verksamhet, för att locka mer turister till länet och sina gårdar.
Maria Larsson driver Doltorpet i Häggenås sedan två år tillbaka. Hemma på gården där det finns höns och hästar erbjuder de turister att bo och ta del av verksamheten.
Beläggningen har varit god och hon vill inte gärna låta verksamheten växa allt för mycket, det hinner de inte med. Däremot vill hon utveckla verksamheten och lära sig fundera ut vad hon ska satsa på för att skapa mer kvalitet.
- De måste exempelvis våga välja bort vissa målgrupper och jobba med de man trivs med, säger Maria Kjellström. Att ta vara på årstidens skiftningar och erbjuda svampplockning när det är höst och så vidare var några av tipsen de fick.

Mer läsning

Annons