Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket kostar länsresidenset

/
  • Årshyran för länsresidenset, där landshövdingen har sin bostad och lokaler för representation, är från 1 juli 2010 satt till 938 850 kronor. Huset omfattar 832 kvadratmeter, av dessa är 519 möblerade. Inredning och möblemang ansvarar och bekostar hyresvärden, vilket är Statens fastighetsverk.    Foto: Henrik Flygare

938 850 kronor. Så mycket kostar länsresidenset i Östersund om året i hyra. Och det är hyresvärden Statens fastighetsverk, SFV, som står för inredning och möblemang.

Annons

938 850 kronor om året, det blir cirka 78 000 kronor i månaden för de 832 kvadratmetrarna som lokalen omfattar. Det framgår av ett nytt hyresavtal som länsstyrelsen fått av SFV.

Det nya hyresavtalet ska gälla från den 1 juli 2010 till och med sista juni 2013. I hyran ingår vatten– och avlopp, uppvärmning och varmvatten, men länsstyrelsen får stå för de löpande elkostnaderna. Även sophämtning och snöröjning står SFV för, medan länsstyrelsen får sköta trappstädning.

När det gäller inredningsansvaret i residenset, som används dels som representationsvåning och dels som bostad åt landshövdingen, är det enligt paragraf 1993:1294 i Svensk författningssamling Statens fastighetsverk som ska sköta inredningen. I en bilaga till hyresavtalet står det:

”Enligt Regeringens handlingsprogram för arkitektur, formgivning och design bör den utgöra förebild för vad som kan åstadkommas inom svensk arkitektur, formgivning och design.”

Den del av landshövdingens tjänstebostad som används för representation ska vara försedd med möbler och inredning enligt en inventarielista som SFV fastslår. Och här gäller det att tillvara på de kulturhistoriska intressena. Köper man nya möbler ska dessa ”ge prov på bra svensk tillverkning”. Och ska möbler renoveras ska man anlita lokala hantverkare i första hand.

SFV bekostar underhåll och inköp av möbler, gardiner, mattor, belysning och speglar. Länsstyrelsen däremot står för konsten i huset, övriga prydnadsföremål samt husgeråd som glas, porslin, bestick och dukar. Kostnaderna för möbler och inredning ingår i hyran.

Mer läsning

Annons