Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så klarar du dig från oinbjudna besökare

/
  • Mikael Lundgren, gruppchef för skadedjur på Anticimex.
  • Mössen trivs inte ute i kylan och söker sig hellre in i stugvärmen när vintern kommer.

Nu när kylan kommer närmare är det mysigt att kura ihop sig i soffan.
Men det är inte bara vi människor som ogillar att frysa.
Mössen och råttorna vill också komma in i värmen.

Annons

Det är precis den här perioden. När det börjar bli kallt, men innan snön har kommit som mössen och råttorna vill in i våra hem.

– De fryser helt enkelt och tycker det är tråkigt och kallt ute, säger Mikael Lundgren, gruppchef för skadedjur på Anticimex.

Vissa år finns det betydligt fler gnagare än andra, och riktigt vad det beror på är inte alltid så gott att veta.

– Helt klart är det olika från år till år och generellt i Sverige är det mycket just i år. Vi i södra Norrland märker också att det finns många skadedjur. Utan att det på något sätt är extremt är det absolut läge att se om sitt hus nu, säger Mikael Lundgren.

Även om man ofta talar om möss och råttor i samma mening är det i nio fall av tio mössen gemene man har problem med.

– Många tycker att det är så pass obehagligt med de här djuren inne och då tror man att det är en råtta man har i diskbänken, men det är väldigt sällan det. Råttor söker sig oftast till industrier eller ladugårdar, säger Mikael Lundgren.

Vilka är de största problemen med att ha möss hemma?

– Dels är det inte hygieniskt, de bajsar var de vill och man vet inte var de har varit innan de går in i skafferiet, så problemet är först och främst sanitärt. Sedan gnager de på mycket. De kan ju till exempel tugga sönder elledningar och då har du ju riktigt stora problem, säger Mikael Lundgren.

En mus behöver bara ett sex millimeter stort hål för att kunna pressa sig igenom och det är faktiskt inte större än diametern på en gammal klassisk sexkantig blyertspenna.

– Det finns nät att köpa om du har en ventilationstrumma, då blir det inte tätt fast musen får problem att komma in. Huset ska ju fortsätta andas så man ska inte täta glipor.

En sak som ofta glöms bort när man vill slippa de små djuren är att ha städat på tomten, då finns det inga skrymslen där mössen trivs.

– Man ska se till att inte ha massa rat runt huset. Vedhögar är ett bra gömställe, orensade rabatter är också ett bra ställe tycker de och då lockar man dem närmare huset. Sedan känner de av värmen från huset och så vill de in, säger Mikael Lundgren.

Företaget arbetar med klassiska bekämpningsmetoder för att få bort skadedjuren.

– Vi jobbar faktiskt mycket med den gamla hederliga musfällan, den är still going strong. Däremot är ost inte så bra eftersom den lossnar ganska lätt, då är det bättre med en bit Snickers eller nåt som sitter fast bättre.

– Vi jobbar även med gift, och då sätter vi ut en låda med gift som mössen äter av och dör. Tidigare var det återupprepad ätning, men nu dör de i princip direkt och i anslutning till stationen, säger Mikael Lundgren.

Mer läsning

Annons