Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så jobbar vårdpersonalen under operation

/
  • Anestesisjuksköterskan Lotta Frykenstrand och operationssjuksköterskan Maria Jönsson deltog i den sjätte upplagan av Perioperativa sjuksköterskans dag. På Östersunds sjukhus fanns de igår tillgängliga för att ge en inblick i hur arbete i operationssalen går till.

Många vet inte vad som händer i en operationssal, men i går kunde nyfikenheten stillas. Personal från operationsavdelningen fanns tillgängliga på Östersunds sjukhus för att ge allmänheten en inblick i deras yrke.

Annons

För sjätte året i rad firades den Perioperativa sjuksköterskans dag. Perioperativ sjukvård innefattar all omvårdnad av patienten under en operation. Gårdagens tema var att synliggöra samarbetet mellan anestesi- och operationssjuksköterskor.

– Operationssjuksköterskan ser till att hålla allt sterilt under operationen. Sedan assisterar jag läkaren, berättar Maria Jönsson om sitt yrke.

Lotta Frykenstrand är anestesisjuksköterska, hennes roll är en annan under operation.

– Jag sköter omvårdnaden av patienten. Det innebär bland annat att se till att patienten andas bra, mår bra, sover bra, säger hon.

För att förbättra samarbetet och kommunikationen följer operationsteamet en checklista som Världshälsoorganisationen tagit fram.

Lotta Frykenstrand poängterar en viss del av checklistan.

– När patienten har sövts, men innan operationen börjar, samlas hela gruppen och ser till så att allt är förberett att alla vet sin uppgift, säger hon.

Världshälsoorganisationen har gjort en undersökning av hur den här checklistan förbättrar säkerheten i operationssalen.

– De har kommit fram till att om man följer den här checklistan kan en halv miljon dödsfall undvikas, säger Lotta Frykenstrand.

Och visst verkar det finnas en nyfikenhet kring vad som händer i den annars dolda operationssalen.

– Många stannar och är intresserade av vårt arbete, säger operationssjuksköterskan Maria Jönsson.

Mer läsning

Annons