Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här ser länets andra gymnasieskolor på ordningsregler

Ordningsregler är vanligt förekommande på de gymnasieskolor som LT har varit i kontakt med. Fast på Vittra gymnasium vill de hellre säga att de arbetar med policy och elevernas attityder.

Annons
"Respekt, trygghet och inflytande" är ledorden på Palmcrantzskolan och för hela Jämtlands gymnasium.
Länstidningen har tagit del av ordningsregler för:
Härjedalens gymnasium i Sveg, Hjalmar Strömerskolan i Strömsund,
Palmcrantzskolan i Östersund
Vittra gymnasium.
Vittra har valt att kalla sina dokument för policy. På Wargentinsskolan i Östersund har det ännu inte tagits fram några ordningsregler som ska gälla för i år.
Både på Palmcrantzskolan och på Härjedalens gymnasieskola vill man vid misstanke om brott kunna gå igenom elevernas skåp.
– Vi hade väldigt gamla ordningsregler förut, säger Barbro Nässelqvist, rektor för Härjedalens gymnasium i Sveg.
De uppdaterade sina ordningsregler förra året tillsammans med personalen och elever från de olika klassråden.
På Hjalmar Strömerskolan i Strömsund uppdateras ordningsreglerna under hela läsåret.
– Vi har nyss ändrat regler kring våra frånvarorutiner i stället för att ringa in till en telefonsvarare och lämna sitt personnummer kontaktar eleven numer sin mentor, säger rektor Anders Bergman.
Wargentinsskolan i Östersund håller på att utarbeta nya trivselregler tillsammans med alla skolor som är med i gymnasieförbundet och även egna regler för just sin skola.
– Det finns ännu ingen färdig produkt utan nu ska vi sätta oss ner och förhandla om den, säger Jan Johansson rektor för samhällsdelen på Wargentinsskolan.
Respekt är något som återkommer i de olika ordningsreglerna och policys.
Alla skolor utom Vittra tar upp lärarens rätt att beslagta störande elektronisk utrusning som används i klassrummet. Vittra väljer i stället att bland annat ta upp vikten av ärlighet och nolltolerans mot mobbing. Eleverna får även vara med och arbeta kring förhållningssätten och analysera dem och tycka till vad policyn på skolan innebär.
Stefan Regebro, skolchef på Vittra, tycker inte att regler ska styra tillvaron i skolan.
– Vi vill inte kalla det för regler utan för förhållningssätt då regler föder fler regler som kan vara svåra att följa medan förhållningssätt sätter saker i ett större sammanhang.
– Vi jobbar mycket med attityder, att komma i tid är en attityd och det är viktigt trots att det kan verka självklart att eleverna förstår vikten av att hålla tiden, säger Stefan Regebro.
J Vi jobbar mycket med attityder, att komma i tid är en attityd och det är viktigt trots att det kan verka självklart att eleverna förstår vikten av att hålla tiden.
Stefan Regebro, skolchef på vittra gymnasium

Mer läsning

Annons