Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här kan du själv kolla om din skola håller måttet

Hur vet jag att en skola är bra? Det är en av de vanligaste frågorna inför gymnasievalet.För att komma svaret närmare krävs lite efterforskningar.

Annons

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att sätta betyg på en skola. En topplista skulle bara kunna spegla en liten del av verksamheten.

– En skola är som ett levande väsen – den är dess elever och lärare. Jag brukar vända på frågan: Vad är en bra skola för dig? säger studie- och yrkesvägledare Lena Fredsberg.

Är undervisningen upplagd så att den passar dig? Hur ser lärartätheten ut, det vill säga hur många elever delar på varje lärare? Sådan statistik finns på Skolverkets hemsida (www.utbildningsinfo.se). Där kan man också hitta siffror på andel behöriga lärare och avgångselevernas snittbetyg föregående år.

Det kan också vara värt att kontrollera med skolan hur mycket den lägger på elevvård. Finns det kurator? Skolsköterska? Studievägledare?

– En del skolor har inte resurser för att eleverna ska må bra. Det handlar ju inte bara om att lära ut, det ska läras in också. Det är viktigt att ha personal som kan hjälpa eleverna, säger Lena Fredsberg.

Andra frågor att ställa sig: Orkar jag med resvägen till skolan? Har kommunen eller Skolinspektionen haft anmärkningar på skolan? Är bristerna i så fall åtgärdade? Skolinspektionens (tidigare Skolverkets) rapporter finns på www.siris.skolverket.se

Och kanske framför allt: vad har äldre kompisar eller syskon för erfarenheter?

Mer läsning

Annons