Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här bra är niornas betyg

/

Länstidningen kan i dag presentera betygsstatistiken för de som gick ut nionde klass i Östersunds kommun i fredags. Stora variationer finns mellan de olika skolorna.

Annons

I går presenterade Östersunds kommun den preliminära betygsstatistiken för de elever som gick ut nionde klass förra veckan. Siffrorna visar bland annat hur stor andel av eleverna i varje skola som har behörighet att söka till de nationella gymnasieprogrammen.

Statistiken visar till exempel att ungefär var tionde niondeklassare inte har nått upp till en nivå där de kan söka sig till de nationella programmen. Andelen elever som klarat godkända betyg i matematik, svenska och engelska ligger därmed på ungefär samma nivå som förra året.

Men betygsstatistiken visar på stora skillnader mellan de olika skolorna. På Parkskolan är det bara 76,2 procent av eleverna som klarat behörigheten, att jämföra med nästan 85 procent godkända förra året.

– Andelen elever som har gått i förberedelseklass var väldigt hög för de som gick ut nian i år, förklarar Parkskolans rektor Ingemar Fors.

Förberedelseklass finns för elever som relativt nyligt kommit till Sverige och som ska slussas in i det svenska skolsystemet. Parkskolan är den enda av kommunens grundskolor som har förberedelseklass för de äldre eleverna.

– Det finns ingen rimlig möjlighet att en person som bott en kort tid i Sverige ska klara av att få godkänt i alla ämnen, säger Ingemar Fors.

Vallaskolan sticker ut åt andra hållet. Samtliga av skolans 50 niondeklassare klarade av behörigheten till de nationella programmen.

– Vi är jättenöjda, säger rektor Mats Bark.

Han menar att det 100-procentiga resultatet beror på en kombination av flera saker. Bland annat att just den här årskullen avgångselever har varit väldigt studiemotiverade. Mats Bark tror också att en del av förklaringen ligger i att eleverna kan gå på Vallaskolan ända från förskola till nionde klass.

– Man slipper förflyttningar och kan skapa en trygghet hos de som går på skolan, säger han.

Betygspoängen, det så kallade meritvärdet, skiljer sig också relativt mycket mellan olika skolor i kommunen. Kastalskolan och Ängsmogården ligger relativt lågt medan Lugnviksskolan och Östbergsskolan ligger i toppen.

Eftersom flera av skolorna inte har så många elever så kan enstaka personers betyg påverka statistiken relativt mycket.

Mer läsning

Annons