Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gick det till på Norra – för 125 år sedan ...

/
  • Den medhavda matsäcken fick ätas i trapphuset. Den som spillde mjölk fick stå i skamvrån.Foto: Henrik Flygare
  • Skolinspektören pastor Tomas Lång kontrollerade att barnen inte hade smuts under naglarna eller bakom öronen. Hilda Hessel fick äta sin lunch i trapphuset i stället för i matsalen.
  • Rektor Lena Wikner under en bild av hur Norra skolan såg ut ursprungligen. Foto: Henrik Flygare
  • Moster Sara var också på besök i skolan.

Norra skolan i Östersund var sig inte riktigt lik i går. Anledningen var att den fyllde 125 år och att elever och lärare försökte återskapa hur det var förr i tiden.

Annons
Norra skolan är Östersunds äldsta skola som fortfarande är i bruk och byggnaden invigdes den 26 november 1883. I går var det alltså 125 år sedan skolan öppnade och för att fira födelsedagen gjorde elever och lärare ett försök att hoppa tillbaka i tiden.
Det innebar bland annat att de flesta hade klätt sig i tidsenliga kläder men det innebar också att undervisningen såg helt annorlunda ut jämfört med en vanlig dag.
– Vi har fått öva skrivstil med bläck och att räkna i speciella fönster, berättade elever från klass 2B.
Även gymnastik och slöjdlektioner var upplagda på ett annorlunda sätt. Eleverna fick också ha kristendom precis som eleverna hade förr i tiden. Eftersom hela dagen skulle vara på ett gammaldags vis blev det heller ingen lunch i matsalen för elevernas del.
I stället fick de äta i korridorer och trapphus.
– Det är jättegott att få äta matsäck som man tagit med sig, säger Ebba Sunnergren Eurenius som sitter tillsammans med sina klasskompisar och äter i korridoren utanför klassrummet.
Skolan fick också besök av en inspektör som eleverna måste visa respekt inför. Inspektören fungerade förr i tiden som en slags kontrollant och var oftast utsedd av kyrkan.
– Min roll här är att inspektera skolorna i Östersund och att upptäcka vilka brister som finns, säger pastor Thomas Lång som var gårdagens skolinspektör.
Han hade också till uppgift att kontrollera elevernas hygien så att alla var hela och rena.
– Jag har nog hittat en del sorgkanter under naglarna hos en del men i det stora hela så är hygienen god.
En av anledningarna till att skolans födelsedag firas på det här sättet är att eleverna ska få kunskaper och en inblick i hur det var att gå i skolan förr i tiden.

Mer läsning

Annons