Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixar du en lekplats som barn och vuxna gillar

Ny forskning visar att unika lekredskap och en fin omgivning är två av de viktigaste faktorerna för att barn och vuxna ska tycka om en lekplats. Samtidigt har lekplatserna ofta en låg status inom kommunen.

Annons

Forskaren och landskapsarkitekten Märit Jansson har skrivit en doktorsavhandling som handlar om lekplatser. Bland annat har hon undersökt vilka faktorer som gör en bra lekplats.

– En sak som jag har kommit fram till är att de som använder dem uppskattar variation. Att det finns något redskap som är unikt och upplevs som speciellt.

Populära och omtyckta lekplatser är inte enbart beroende av vilka lekredskap som finns. Den kringliggande omgivningen är också mycket viktig.

– De lekplatser som besöks mycket är ofta de som har en trivsam miljö ikring sig. Det kan vara att de ligger i en dunge eller någon annan naturskön miljö, säger Märit Jansson.

Hon konstaterar att det inte byggs så många nya lekplatser i dag och berättar att en trend på senare tid har varit att ta bort mindre lekplatser för att samordna resurserna till större.

– Det är lite dubbelt det där. En del tycker det är viktigt att man har många lekplatser, samtidigt så kan större fungera bättre. Risken är kanske ändå att inte alla får tillgång till en lekplats.

Märit Jansson har i sin avhandling också funnit att de ansvariga för lekplatserna i en kommun ofta skulle kunna ha en bättre dialog med barnen.

– Man borde ha en ökad förståelse för att barn vill påverka lekplatsen, säger hon och tar ett exempel där ett barn kanske vill ha kottar och pinnar på sin lekplats medan föräldrar kanske vill ha lekplatsen mer städad.

Säkerheten är ofta i fokus när det handlar om lekplatser. Men, säger Märit Jansson, säkerhetstänket kan ibland också vara begränsande.

– Det är ofta en liten grupp i en kommun som har ansvar för lekplatserna. Säkerhetstänket kräver ofta en specialkompetens som kan göra att det blir en liten isolerad grupp som utformar lekplatser. Lekplatser måste vara säkra men om fler var inblandade så skulle frågorna kunna få en högre status inom förvaltningen.

Mer läsning

Annons