Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så botar du jobbstressen inför semestern

/
  • ”God planering är A och O för oss på länsstyrelsen. Vi som myndighet får inte stanna av helt utan vissa funktioner måste fungera. Personal med liknande funktioner får täcka upp för varandra”, säger Bengt-Åke Strömquist, avdelningschef på länsstyrelsens enhet för natur, kulturmiljö och rennäring, där ett 60-tal medarbetare jobbar. Foto: Henrik Flygare

Högar av papper på skrivbordet och ett hav av oläst e-post. Det vill man inte mötas av efter sommarsemestern. LT har tagit ett snack med länsstyrelsen för att få tips om hur man förbereder sig innan den kommande ledigheten.

Annons

Tiden precis innan man går på semester är en av de mest arbetsintensiva perioderna för många.

– Arbetslivet är aldrig så intensivt som just nu. I stället för att trappa ned när sommaren närmar sig gör vi precis tvärt om, säger Bo Melin, professor i arbetspsykologi vid Karolinska institutet till Dagens Nyheter.

I dagens ständigt uppkopplade samhälle, där industrisemestern dessutom knappt existerar, kan det vara svårt att låta jobbet stanna av helt. Och det gäller att man planerar ordentligt så allt flyter på de veckor man är borta.

Bengt-Åke Strömquist är avdelningschef på länsstyrelsens enhet för natur, kulturmiljö och rennäring, där ett 60-tal medarbetare jobbar. Bengt-Åke har en gedigen erfarenhet av att planera upp hur allt måste flyta på. I 25 år har han haft en chefstjänst på länsstyrelsen, varav två år på den nuvarande avdelningen.

– God planering är A och O. Hela avdelningen får inte vara tom. Vissa vitala funktioner måste fungera, så vi måste ha bra framförhållning, säger han.

Länsstyrelsen har som offentlig myndighet ett lagkrav på sig att ta emot, diarieföra och handlägga ärenden skyndsamt. Så att någons e-postkonto står oläst under fyra veckors semester får inte hända.

– Vi får planera semestrarna väl, så att de med liknande arbetsuppgifter kan täcka upp för varandra, säger Bengt-Åke.

Det innebär bland annat att personer som täcker upp för olika chefer även får tillfällig beslutanderätt i vissa frågor.

– Sen hjälper det ju till en del att mängden ärenden hos oss minskar under sommaren. När resten av Sverige har semester får vi inte in lika mycket ansökningar och överklaganden till exempel.

De flesta ser till att lämna ett helt rent skrivbord efter sig när de drar iväg på ledighet.

– Men det innebär ju att de ofta blir längre arbetsdagar strax innan, och precis efter, semestern, säger Bengt-Åke Strömquist.

Själv tar han alla hans sju semesterveckor i ett svep under juli–augusti, men finns i princip alltid nåbar för sina kollegor på mobilen och via dator med uppkoppling.

– Det blir kanske lite stressande, men det är inget jag lider av.

Mer läsning

Annons