Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-uttalande: ”Barnfattigdom är en skam för Sverige”

Barnfattigdom är en skam för Sverige. Nu ställer Socialdemokraterna i Jämtland krav på regeringen att göra något åt det.

En nationell handlingsplan skulle kunna bekämpa barnfattigdomen.

Annons

Rädda barnens nionde rapport från 2008 visar att då levde 220 000 barn i fattigdom i Sverige.

Rapporten visar också att medan främst den rikaste delen av familjer har fått det ekonomiskt bättre, har den fattigaste delen halkat efter ännu mer.

Det är ensamstående föräldrar, arbetslösa och långtidssjuka som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Det drabbar främst barnen.

De pekar även på att alla inte ens har mat för dagen, det finns inte råd med glasögon eller en cykel. Barnen kan inte delta i utflykter, då det inte finns råd med avgiften.

Att vara avvikande leder också ofta till mobbning, vilket ökar utanförskapet ytterligare.

”Fattigdom påvekar barnens vardag i dag, men även i framtiden. Föräldrars oro smittar sig på barnen, som inte kan koncentrera sig på skolarbetet. I skolan får man inte heller det stöd och hjälp barnen behöver på grund av stora klasser och bristen på annan personal. Dåliga skolresultat ger inga jobb, utan leder till att fattigdom går i arv”, skriver Socialdemokraternas distriktsstyrelse i ett uttalande.

Det krävs en hel del åtgärder för att minska barnfattigdomen. Främst handlar det om arbete, men också om att det finns välfärd i form av trygghetsförsäkringar och tillräckligt med personal inom barnomsorgen och skolan.

”Framför allt handlar det om politisk för rättvisa. Den borgerliga regeringen har fört över enorma summor från välfärden till privata fickor.

De rika har blivit rikare och de fattiga fattigare. Statsministern tvivlar på Rädda barnens uppgifter och i stället för jobbskapande åtgärder drömmer han om ytterligare skattesänkningar. Det är skam!”

Mer läsning

Annons