Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-röster ska säkra IF Metalls överlevnad

/
  • ”Jag tror inte att regeringen är ute efter att krossa facket, de vill krossa den generella välfärden och det är något värre, säger Peter Kennerfalk, facklig-politisk ombudsman för Socialdemokraterna centralt.  Foto: Ulrika Andersson
  • ”Sedan Fredrik Reinfeldt sa att moderaterna var det nya arbetarpartiet har blåställ fått en helt ny innebörd”, skojar Peter Kennerfalk, facklig-politisk ombudsman för Socialdemokraterna centralt.  Foto: Ulrika Andersson
  • Det här gänget ska få IF Metalls medlemmar att gå och rösta på Socialdemokraterna i nästa val. Fr v ombudsman Leif Wiklund, projektledaren Anna Olofsson och Roger Kristoffersson som är facklig-politisk ansvarig i avdelningen.
Foto: Ulrika Andersson

Nu slåss fackföreningsrörelsen för sin överlevnad och IF Metall Mellersta Norrland satsar stora resurser på ett unikt projekt om facklig-politisk samverkan.

– Förlorar Socialdemokraterna nästa val blir det början till slutet för fackföreningsrörelsen och då tappar vi makten över kollektivavtalen.

Annons

Det säger IF Metalls ombudsman Leif Wiklund som tillsammans med projektledaren Anna Olofsson och Roger Kristoffersson, klubbordföranden på SF Betongelement i Strömsund, leder arbetet.

Roger Kristoffersson är dessutom facklig-politisk ansvarig i den här avdelningen.

– Fram till jul ska alla arbetsplatser, runt 65 som har mer än 15 anställda få ett besök av mig, säger Anna Olofsson. Varje arbetsplats ska utse en ansvarig och sedan gäller det att rigga nätverk i syfte att få fler att gå och rösta – och rösta rätt.

Under två dagar har drygt 80 medlemmar i IF Metall träffats i Östersund för en ordentlig avspark inför uppdraget och på plats fanns Peter Kennerfalk, facklig-politisk ombudsman, från Stockholm för att peppa dem.

– De fackligt förtroendevalda är helt enkelt för dåliga på partiets ideologi och den här valrörelsen får inte handla om Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt den ska handla om sakfrågorna, säger han.

– Jag tror inte heller att den borgerliga Alliansen är ute efter att krossa facket, de vill krossa den generella välfärden och det är mycket värre. Vi har aldrig och kommer aldrig att tjäna på en borgerlig regering.

Han slår fast att det är de fackligt förtroendevalda som är de viktigaste i valrörelsen, att det är de som fäller avgörandet.

– Vid varje tillfälle vi får måste vi försvara den generella välfärden och kollektivavtalen.

Aldrig tidigare har någon avdelning satsat så stora resurser inför en valrörelse som IF Metall i mellersta Norrland. Projektet följs nu av fackförbunden i landet.

Mer läsning

Annons