Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-riksdagsledamöterna kräver att markägarnas roll måste stärkas

En kommande brytning av uran skulle komma att skapa omfattande och sannolikt irreparabla skador i en känslig naturmiljö.

Därför måste kommunernas och markägarnas roll stärkas när gruvbolagen vill leta efter uran.

Annons

Det skriver de Socialdemokratiska riksdagsledamöterna Berit Andnor, Marie Nordén och Gunnar Sandberg i en motion till riksdagen.

Samtidigt slår de fast att tidigare Socialdemokratiska regeringen sa nej till uranbrytning och detta nej upprepas nu av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Därmed har uranet tagit ett stort kliv in i nästa års valrörelse.

Oron är stor i länet eftersom det pågår en omfattande undersökning efter uran. Nu menar Socialdemokraterna att oron spätts på ytterligare efter det att statsminister Fredrik Reinfeldt öppnat för en uranbrytning i Norrlands inland.

– Han bryr sig uppenbarligen inte om det stora motstånd som finns mot uranbrytning hos lokalbefolkningen. Det inger stora farhågor, säger Marie Nordén i ett pressmeddelande.

”Många människor i Jämtlands län har känt sig fullständigt maktlösa när gruvbolagen har kunnat härja fritt trots protester från enskilda och kommuner. Det måste bli en ordning där den folkliga viljan får ett inflytande när gruvbolagen börjar leta efter uran.

Uran är en tungmetall vars skaderisker vid brytning inte går att jämföra med andra mineraler. Därför måste kommunernas och den enskilde markägarens roll stärkas vad gäller att tillåta undersökningar av förekomster, prospektering och bearbetning”, skriver de i motionen.

Mer läsning

Annons