Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-politiker vill skapa Jämtlandsmodell för rehabilitering

Bjud in företagshälsovården och Försäkringskassan till en diskussion om hur en Jämtlandsmodell för rehabiliteringsarbete skulle kunna se ut.

Annons

Det skriver socialdemokraten Anna Gundersson i en motion till landstingsfullmäktige.

I motionen pekar hon på att regeringen under 2008 tagit flera beslut gällande rehabilitering för att stärka företagshälsovårdens roll i rehabiliteringsarbetet.

– Den modell som regeringen föreslagit var både krånglig och vilade på för många huvudmäns frivillighet, skriver Anna Gundersson. Modellen gav inte heller de med störst behov av företagshälsovårdens specialistkompetens någon större möjlighet att få ta del av den.

Men nu har regeringen backat från modellen, därför tycker motionären att landstinget ska ta tillfället i akt och skapa en jämtländsk modell av rehabiliteringsarbetet där företagshälsovården finns med som ett komplement till övriga sjukvården.

– Ett samarbete mellan landstinget och företagshälsovården kan också ge oss möjligheter att påverka nya regeringsförslag så att inblandade parter i Jämtlands län kan få arbeta efter den modell som ger bäst effekt för medborgare i länet och samtidigt ta del av statliga pengar.

Genom detta tror hon att möjligheterna skulle förbättras för länets invånare att återgå till arbete och att alla medborgare, oavsett var i länet de bor, får samma möjlighet till den kompetens som företagshälsovården har.

Mer läsning

Annons