Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S backar från skolköksutredningen

/
  • Omtag på skolmaten
  • Centerns partiombudsman Andreas Stenmark, Lena Stigh förälder från Lit och Hedvig Jonsson, c, engagerar sig lokalt för att få folk att skriva medborgarförslag för bättre lokalt producerad mat.
  • ”Det finns brister i matutredningen som Östersunds kommun beställt”, konstaterar Camilla Sparring som bland annat pekar på extra kostnader på 4,5 miljoner för kylskåp på hjul.

Efter all kritik backar socialdemokraterna i Östersund när det gäller matutredningens förslag om att lägga ner tillagningsköken i kommunens skolor. Nu ska frågan utredas vidare.

Annons

– Matutredningen fortsätter sitt arbete, säger Björn Sandal, s, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun. Matutredningen har kommit fram till att vi ska lägga ihop barn- och utbildningsnämndens matproduktion i serviceförvaltningen. De har bättre funktioner för det än våra skolor har.

Björn Sandal menar att inte rektorerna ska behöva ha ansvar för matproduktion utan ha ett pedagogiskt ledningsansvar för skolorna.

Han säger också att det har dykt upp fler frågor som de måste få svar på, exempelvis om det går att samordna skolmaten med vård- och omsorgsförvaltningens matproduktion.

– Den frågan har dykt upp under resans gång som en viktig frågeställning och som inte finns belyst i matutredningen, säger han. Det måste man utreda vidare.

I utredningen saknas även kostnadsberäkningar för exempelvis vad cook and chill-kök skulle kosta liksom vad som ska göras med de förskolekök som måste rustas upp framöver.

– Inget av dessa finns kostnadsberäknat på detaljnivå och det måste vi titta vidare på. Utredningen ger inte bara svar utan nya frågeställningar också. Det måste vi alltså jobba vidare med innan vi kan sätta ner fötterna och presentera slutresultatet.

Och oppositionsrådet Carina Zetterström, c, menar att förnuftet har segrat i skolmatsfrågan nu när socialdemokraterna backar från förslaget att lägga ned tillagningsköken.

– Centerpartiet har hela tiden hävdat att tillagningsköken ska vara kvar, maten ska lagas nära för att dofta och smaka, säger hon i ett pressmeddelande.

– Om våra barn och ungdomar äter ordentligt mår det bättre och klarar av skolutbildningen lättare.

Hon menar att det behöver göras omtag i matfrågan och centern vill ha en översyn som inkluderar äldrematen. Och där är centern och socialdemokraterna tydligen överens.

I måndags hade centern bjudit in Camilla Sparring från Falun som startat ett matuppror som sprider sig i landet och hon pekade då på att matutredningen har brister.

– I utredningen har de exempelvis inte räknat med kostnaden för alla kylskåp på hjul som måste köpas in om de väljer att investera i cook ans shill-kök, säger hon. Varje kylskåp kostar runt 45 000 kronor och tar 100 portioner. Det innebär 4,5 miljoner i ytterligare kostnader.

Lokalt producerad mat menar hon är viktigt och får medhåll av Lena Stigh, förälder från Lit, som engagerat sig i matfrågan.

– Vi vill att så många som möjligt, även föräldrar i Brunflo och Frösön, ska skriva medborgarförslag och skicka in till kommunen.

Hon vill se regionala lösningar och förordar att kommunen ska vänta med att fatta beslut tills det finns bättre underlag som ser helheten.

Det har hon härmed fått gehör för.

 

Mer läsning

Annons