Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning på första vaccindagen

/
  • ”Oj”, tycks 4-årige Cristian säga när Gunnar Eriksson tar sprutan i pappa Patrik Perssons arm.Foto: Ulrika Andersson
  • ”Oj”, tycks 4-årige Cristian säga när Gunnar Eriksson tar sprutan i pappa Patrik Perssons arm.Foto: Ulrika Andersson
  • Det var rusning när portarna öppnades för vaccinering. Kön ringlade långt fram till de olika vaccinationsstationerna.Foto: Ulrika Andersson
  • Om två veckor beräknas babyn komma, i går stressade Katharina Johansson från Brunflo tillsammans med sin familj till Flextronics för att vaccinera sig mot den nya influensan. 3-åriga dottern Linnéa ska också få sprutan.  Foto: Ulrika Andersson
  • 4-årige Cristian Persson var jätteduktig, men så visste han att han måste ta sprutan för att slippa bli sjuk. Pappa Patrik håller honom hårt i handen.
  • Så här är vi inte vana att se landstingspolitikern Christer Siwertsson (M). Men i går vaccinerade han för fullt, här Johanna Eriksson från Östersund.
  • Östersunds kommuns vårdpersonal passade på att vaccinera sig. Här får Lotta Åkerlund sitt stick av distriktssköterskan Anna Johansson.

I går inleddes den största massvaccinationen i modern tid i vårt län. Kön med väntande Östersunds- och Brunflobor ringlade lång när dörrarna öppnades till Flextronics gamla lokaler.

Annons

Inte sedan 1957, när Sverige inledde massvaccination för att stoppa polio, eller barnförlamning som sjukdomen också kallats, har det skett någon massvaccination i vårt land. Poliofallen minskade snabbt och i dag vaccineras alla barn för bland annat polio i vaccinationsprogrammet.

I går var det alltså dags igen att ta vaccin, denna gång för att stoppa den nya influensan, eller svininfluensan som de flesta säger.

Katharina Johansson kommer från Brunflo. Hon är höggravid, barnet beräknas komma om två veckor.

– Hela familjen ska vaccinera sig, säger hon, där hon väntar med dottern Linnéa, 3 år, som snart ska bli storasyster. Det ser ut som det blir någon timmes väntan här så vi har laddat Linnéas ryggsäck med böcker och kakor.

För familjen var det inget svårt val att besluta om att vaccinera sig, allt blev bara stressigt eftersom de inte visste om de skulle hinna innan barnet kom.

I kön där vårdpersonalen på Östersunds kommun ska vaccinera sig träffar vi Lotta Åkerlund som får sprutan av distriktssköterskan Anna Johansson från enhet Oden.

– Det var inget svårt val för mig som har två astmabarn, säger hon.

I den långa kön för allmänheten står familjen Ulrika, Patrik och sonen Cristian Persson.

– För oss var det självklart att vi ska vaccinera oss, säger mamma Ulrika. Cristian som är fyra år börjar bli van med sprutor. Han kom till oss från Colombia för två år sedan, så det har blivit en del.

– Vi tar sprutan för att vi inte ska bli sjuk, vill Cristian att mamma ska förklara för oss.

Mer läsning

Annons