Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RSMH varnar: Risken är stor att fler tar sina liv

/
  • ”Besparingarna kan leda till att fler tar sitt liv”, säger Gunilla Olsson, ordföranden i RSMH i länet Foto: Henrik Flygare

– Vi har än en gång fått det bekräftat att våra liv inte är värda särskilt mycket.
– Dessutom från en instans som vi trodde skulle hjälpa oss.

Annons

I dag börjar landstingsfullmäktige sitt två dagar långa sammanträde då bland annat det stora omställningsprogrammet med besparingar i mångmiljonklassen ska tas.

Många grupper är oroliga över att just deras behandling ska försvinna. De psykiskt sjuka är en tyst grupp med mycket lidande och om dessa har LT berättat om i ett antal artiklar.

Nu vädjar RSMH, Riksorganisationen för social och mental hälsa, till landstingsfullmäktiges ledamöter att de ska tänka ett varv till innan de fattar sitt beslut om besparingar.

Birgitta Olsson är ordförande i länet.

– Nu börjar vi som är psykiskt sjuka att samla på oss mediciner igen, säger hon. Om allt runt omkring oss försvinner, försvinner också våra liv.

Hon berättar att många exempelvis lider av post- traumatiskt stressyndrom, de ska inte få rätt till behandling längre.

Hon har klippt ur besparingslistan som LT presenterade för en tid sedan och hon suckar uppgivet.

– Det ska inte ges stödsamtal eller läkemedelsbehandling, vi vet inte hur det blir med kontaktpersoner heller, säger hon. Hästterapin i stallet som många upplever som väldigt bra försvinner också.

Birgitta Olsson säger att många med henne ännu en gång har fått bekräftat att deras liv inte är särskilt mycket värt.

Många har utsatts för övergrepp och kränkningar under många, många år utan att riktigt förstå varför de mår dåligt. När de äntligen kommer till insikt genom hjälp från psykiatrin är de oroliga över att hjälpen tar slut.

– Jag har själv kämpat och slitit under så många år, säger hon vidare, och nu börjar jag komma in i arbetslivet igen. Men jag kommer inte att orka med det utan hjälp och förståelse från dem som jag äntligen vågar lita på.

Hon menar att många känner att om stödet från psykiatrin försvinner, så är risken stor att de gör det också.

– Stressen och oron gör att de som är sjuka ramlar tillbaka i gamla tvångsbeteenden igen. De känner sig svikna när de ser de långa listorna med indragningar som de inte riktigt begriper sig på.

– Jag är rädd för att flera kommer att ta sitt liv.

I går hade psykiatrins verksamhetschef Håkan Gadd kallat brukarrådet till ett extra brukarrådsmöte där de som ville fick delta.

– Hur ska vi hinna agera nu, säger Birgitta Olsson, det är lite väl sent. I dag och i morgon, onsdag, klubbas som sagt besparingarna.

Mer läsning

Annons