Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rotavdraget flitigt använt i länet – har gett många nya vita jobb

Enligt Sveriges Byggindustrier har rotavdraget skapat 150–190 vita jobb i Jämtland. Men inom bygghandeln finns uppfattningen att rekordlåga räntor och skattelättnader också måste tas med i beräkningarna.

Annons

En summering av rotavdraget visar att det används flitigt i länet.

Betydligt fler har använt sig av möjligheten att få halva arbetskostnaden betald av staten genom rotavdrag än vid köp av hushållstjänster.

Andra halvåret 2009 köptes tjänster vid om- och tillbyggnader av hus samt bostadsrätter för cirka 88 miljoner kronor i länet. Staten betalade ut hälften, som skattereduktion, direkt till företagen som utförde jobbet.

4 358 personer gjorde avdrag för rot-jobb i Jämtland under andra halvåret. 1770 av dessa bor i Östersund.

Byggvaruhusen berörs indirekt av rotavdragen. Frågan är hur många nya bad- och köksinredningar som sålts i länet sedan halva arbetskostnaden blivit avdragsgill?

– Det som varit störst hos oss är försäljningen inom kakel, klinker och badrum, säger Henrik Berglund, platschef på Beijers i Östersund som konstaterar att det främst är mindre byggare som handlar byggvaror i samband med rot-avdraget.

Leif Lindholm, vd på XL Bygg Fresks i Östersund, konstaterar att de första månaderna på 2009 blev tröga men sedan tog det sig rejält och förra året sålde företaget i nivå med 2008.

– Det har gått bra under fjolåret. Vi gick med i XL Bygg i maj och efter det ökade vi vår försäljning i jämförelse med motsvarande period året innan

Har rotavdraget fört med sig någon förändring för eran del?

– Det är väldigt svårt att uttala sig om. Jag tror en mängd olika faktorer är med och påverkar. Räntorna har naturligtvis bidragit med tanke på att de ligger på extremt låga nivåer. Jag vill också påstå att de som har jobb har fått skattelättnader vilket förstås också bidrar, säger Leif Lindholm.

Någon tydlig bild av hur mycket mer byggvaror Fresks eventuellt sålt på grund av att svarta jobb blivit vita – vilket politiker hävdar i debatten – kan han inte se med koppling till rotavdraget.

Branschorganisationen Sveriges Byggindustrier har tagit fram nya siffror som de anser visar att rotavdraget inneburit 150–190 vita jobb i Jämtland och hundratals ytterligare till regionen.

– Rotavdraget gör svarta jobb vita, det skapar sundare konkurrens, säkrare arbetsförhållanden och ökade skatteinkomster, säger Anders Lindblom, tf regionchef på Sveriges Byggindustrier södra Norrland.

– För södra Norrland har det inneburit 600–800 vita jobb, hävdar han.

Skatteverkets utbetalningar hittills under 2010 tyder på ett fortsatt mycket stort intresse för rot-jobb.

Rotavdraget infördes i december 2008. Fakturamodellen infördes vid halvårsskiftet 2009. Dessförinnan gjordes avdraget i deklarationen. Skatteverket måste hinna gå igenom deklarationerna för att få fram hela omfattningen av rot-avdraget under 2009.

Mer läsning

Annons