Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Rondellbygge borde stoppats”

Alliansen i Östersund, med Pär Jönsson (M) i spetsen, var helt emot investeringen till trafikljusen i Fyrvallakorset. Att prioritera ett rondellbygge där och då, var vad Pär Jönsson ansåg bäst. Att först satsa på rondellen Litsvägen/Arenavägen är inte klokt, tycker han.

Annons

Rondellen i Lövlunda, som området heter, borde ha fått vänta menar Pär Jönsson.

– Polisen är redan på plats i Fyrvalla. Ambulansen kommer dit i höst och vid årsskiften flyttar räddningstjänsten dit. Tänk vilket kaos när alla rycker ut. Då är det inte bara klockan fyra på eftermiddagen eller åtta på morgongen det är mycket trafik där.

– Det enda en rondell i Lövlunda gör är att Litsborna blir mer snurriga när de ska in till stan, säger Pär Jönsson.

Enligt hans mening är det enda skälet till att Lövlundarondellen prioriterats är att Annsofie Andersson (S) lovat Daniel Kindberg, vd för Fältjägaren fastigheter, att rondellen ska vara klar tills att ICA maxi öppnar.

– Och enda gången det är mycket folk på Jämtkraft arena är när det är gratis till fotbollen på söndagarna, säger Pär Jönsson.

Han tycker att beslut som fattas i Östersunds kommun nu tar en annan väg än tidigare, besluten flyttas generellt en nivå högre upp menar han.

– Till exempel i förra veckan satt vi i finansutskottet och bestämde om investeringar som olika nämnder redan tidigare fattat beslut om. Till exempel om nya träd på Mariavägen, som alliansen var i mot i miljö- och samhällsnämnden, men som beslutades bli av. Finansutskottet sa nej nu.

– Också rondellbygget i Lövlunda borde ha kommit till oss. Men det har det inte gjort och nu är bygget helt plötsligt igång, säger Pär Jönsson.

Vem har då beslutsföreträde?

Kommunalrådet Annsofie Andersson säger så här om rondellbygget i Lövlunda:

– Kommunstyrelsen beslutade den 22 maj i fjol, vid ett möte där Per Jönsson var med, om det här avtalet och exploateringsbidrag. Kommunstyrelsen var enig i frågan och rondellen ryms i avtalet.

– Avtalet handlar om vilka kostnader för gator och vägar som Fältjägaren fastigheter respektive kommunen står för och hur kostnadsfördelningen är. Jag står personligen inte bakom beslutet om rondellen i Lövlunda, säger Annsofie Andersson.

– Och rondellen ingår redan i områdets översiktplan med de trafiklösningar som tas upp i den.

Finansutskottet då, borde den här rondellen tas upp där?

– Har det fattas ett beslut och pengar finns i budgeten i miljö- och samhällsnämnden så har det bestämts, sedan stopprogrammet infördes, att investeringar över en miljon ska överprövas i finansutskottet.

– Men det här beslutet togs innan vi införde beslutet om stopprogrammet, säger AnnSofie Andersson.

Mer läsning

Annons