Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Uitto: Vi vägrar låta folk deporteras

/
  • Den bästa julklappen den här familjen kan få är att pappa ”Omar” får stanna med sin familj i länet. Detta trots att han fått ett utvisningsbeslut som ska verkställas.
  • Nu startar studentprästen Rut Törnkvist och landstingsrådet Robert Uitto ett folkuppror mot Migrationsverkets utvisningspolitik på nätet. ”Nu måste jag som länets högste politiker markera att så här vill vi inte ha det. I Jämt­-land finns plats för alla”, säger Robert Uitto.

– Nu räcker det. Vi vägrar låta folk deporteras.
Landstingsrådet Robert Uitto skapar ett juluppror tillsammans med studentprästen Rut Törnqvist för att inte ”Omars” utvisning ska verkställas.

Annons

”Omar” och hans familj sitter i en lägenhet i länet oroligt väntande på att polisen ska knacka på dörren och sätta ”Omar” på ett flyg till Elfenbenskusten.

– Vi är jätteoroliga hela tiden, säger ”Omars” sambo ”Fatima”. Han får inte jobba och vi har inga pengar. Jag får gå till socialen för att kunna försörja oss.

”Omar” har jobbat under de fyra år de har vistats i Sverige. Men från den dagen utvisningsbeskedet kom, den 27 november, har han inget arbetstillstånd.

Familjens öde har engagerat Robert Uitto och Rut Törnkvist som tillsammans besökte familjen i går kväll.

– Svensk flyktingpolitik är föråldrad, säger Robert Uitto. Vi betalar gärna utresan för att bli av med dem, till och med till ett land som är utan svensk ambassad. Men resan tillbaka struntar vi i.

”Omar” har med sin familj levt fyra år i vårt län och Robert Uitto menar att ”Omars” lilla dotter behöver sin pappa.

”Omar” som har varit politiskt förföljd i sitt hemland tror inte att han kommer tillbaka till Sverige om han blir utvisad.

– Det är omöjligt för mig att ta mig tillbaka, säger han. Det kommer att bli problem redan på flygplatsen eftersom jag inte har något pass. Polisen hämtar mig och sätter mig i fängelse.

I värsta fall kommer han att mördas för sitt tidigare politiska engagemang i landet.

– Polisen har dessutom alla politiska papper, de känner mig. Men nu säger Migrationsverket att det inte är någon politisk förföljelse i mitt land längre därför kan jag åka tillbaka.

Men problemet är att det inte finns någon svensk ambassad i Elfenbenskusten, därför ska ”Omar” utvisas till ett annat grannland där det finns en ambassad för att söka uppehållstillstånd.

Troligtvis blir det till Senegal där den närmaste ambassaden finns.

Även om han skulle få sitt uppehållstillstånd där så tar det tid, han har ingenstans att bo och inga pengar att leva på. Han har heller inga pengar att ta sig från Senegal till Sverige igen.

– Detta är ett effektivt sätt att bryta ner människor på, säger Rut Törnkvist.

Hon går så långt så hon beskriver Migrationsverket som djävulens advokat. De utser advokater till flyktingarna och får flyktingarna rätt överklagas beslutet.

– Detta är ett bra sätt att deportera folk, är de inte samarbetsvilliga så svälter Migrationsverket ut dem. I dag har ”Omar” 42 kronor per dag. Får de inte jobba lagligt fram till utvisningen utnyttjas de på en svart marknad i stället, slår Robert Uitto fast.

– Nu måste jag som länets högste politiker markera att så här vill vi inte ha det. I Jämtland finns plats för alla.

Han menar att varje barn har rätt till sin pappa, men när det fötts med en pappa som lever i flykt verkar den grundläggande tanken inte gälla.

– Den bästa julklappen familjen nu kan få är att ”Omar” får stanna i Sverige med sin familj, i stället för att tvingas tillbaka till landet han flytt från för att fylla i papper som borde kunna fyllas i här.

– I vårt län finns både plats, vilja och medmänsklighet, nu måste vi alla visa det.

Och Rut Törnkvist som läst både utlänningslag och förordning säger att det är fullt möjligt att söka uppehållstillstånd från Sverige.

– Där står att man inte ska tvinga folk att åka till hemlandet. Eftersom det inte finns en svensk ambassad i Elfenbenskusten går det att göra en ansökan där man är ”stadigvarande bosatt” alltså i Sverige.

– Allt som behövs är att de lagar som finns tillämpas.

Men ”Omar” har fått rådet att inte gömma sig. I vårt län är det heller ingen, enligt Rut Törnkvist, som kommer och hämtar en mitt i natten under omänskliga former.

– De förs samtal med den det gäller innan gränspolisen verkställer beslutet, säger hon.

Tror du att familjen får fira jul tillsammans?

– Jag vet att gränspolisen är överhopad med ärenden, så jag tror att julefriden får råda och att gränspolisen gör sitt svåra arbete någon gång på det nya året.

”Fatima” torkar sina tårar och berättar att det inte var lätt att komma till Sverige heller.

– Det är krig i mitt land och jag har förlorat mina föräldrar, säger hon. Vi har en ettårig dotter som behöver sin pappa.

– Kommer han inte tillbaka ställs heller ingen till svars för det, slår Rut Törnkvist fast.

K :”Omar” och ”Fatima” heter något annat i verkligheten.

K :Julupproret hittar du på www.namninsamling.se

Mer läsning

Annons