Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Uitto får borgerlig kritik: "Fel man i utredning om vårdval"

Landstingsrådet Robert Uitto (S) finns med i Socialdemokratisk arbetsgrupp som ska utreda en rättvis och säker vård i glesbygd. Gruppen leds av Ylva Johansson som var socialminister under den Socialdemokratiska regeringen.

Annons

– Det är anmärkningsvärt att Robert Uitto ska delta i en arbetsgrupp inom Socialdemokratin som ska utveckla vården i glesbygd. Fel person enligt min mening om man ser till hur han hanterar Hälsovalet i Jämtlands län, säger Marianne Larm Svensson (C) landstingsråd för oppositionen.

Robert Uitto säger att de inte bara ska titta på norrlandsproblematiken utan även andra glesa områden av vårt land, exempelvid skärgården.

– Några av frågorna är givetvis hur vi fördelar pengar rättvist i landet, så att det är möjligt att bedriva god vård i glesbygd. Att vi ser problemen med fri etableringsrätt och vill ta bort den är en del.

Han menar att det gäller att slå fast att experiment till fördel för vinstdrivande företag inom vården inte är acceptabelt där stora skattesänkningar i kombination med detta riskerar att ta bort eller försämra vård i glesbygd.

Det är heller ingen hemlighet att Robert Uitto tycker att Alliansens vårdval krossar länets möjligheter till trygg vård i glesbygd.

– Just nu pågår ett enormt arbete med att förverkliga det Vårdvalssystem som den borgerliga regeringen tvingat på samtliga landsting, säger han vidare.

– I grunden handlar det enbart om att Alliansen och regeringen vill framtvinga privata vårdföretags rätt att med våra gemensamma skattemedel bedriva vinstdrivande vård.

”Moderaterna och Centern har baxat hit ett system som är skräp och som bara oroar i onödan. Massor med jobb får läggas ned på att förklara och lugna istället för att koncentrera arbetet på bra lösningar för de gemensamma pengar vi har.

Samtidigt skyller Alliansen på att vi ställer för höga krav i glesbygd, det är deras system och att vi skulle sänka ambitionerna i glesbygd med lite sämre vård där bara för att fler privata ska få chansen är horribelt”, skriver han i ett pressmeddelande.

Marianne Larm-Svensson (C) landstingsråd för oppositionen menar att Socialdemokratins skräck för att andra än landstingets själv ska kunna driva hälso- och sjukvård gör att länets minsta hälsocentraler upplever ett hot.

– Allianspartierna kräver nu en översyn av Hälsovalets konstruktion så att uppdraget att bedriva primärvård blir rimligt och möjligt att klara också i ett glest befolkat område, säger hon.

Mer läsning

Annons