Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar konkurs efter indraget alkoholtillstånd

/

Östersundskrogarna O’Learys och Pause bar och restaurang går med största sannolikhet i konkurs om länsrätten inte snabbt fattar ett beslut som ger dem rätt att tills vidare fortsätta servera alkohol.

Annons

Socialnämnden i Östersunds kommun beslutade i onsdags att dra tillbaka tillstånden att servera alkohol på O’Learys och Pause bar och restaurang. Nämnden anser inte att tillståndsinnehavaren har skött sig på det sätt som alkohollagen kräver.

Beslutet grundade sig på tre olika faktorer. För det första så finns en misstanke om bulvanverksamhet, det vill säga att den person som har tillstånd att servera alkohol på O’Learys och Pause inte är samma person som drivit verksamheten. Den andra faktorn är att bolaget bakom de båda serveringsställena under en period inte haft en fulltalig styrelse registrerad hos bolagsverket. Den tredje faktorn, som socialnämnden grundar sitt beslut på, är att bolagen under en period haft stora skulder registrerade.

Socialnämndens beslut innebär att O’Learys och Pause inte får servera alkohol från och med torsdag 5 oktober. Räddningen står nu till länsrätten som kan besluta att serveringstillståndet ska få vara kvar tills vidare.

– Om socialnämnden har beslutat att det ska gälla från och med torsdag då är det som gäller såvida vi inte beviljar inhibition, säger Ingvar Modig som är rådman på Länsrätten i Jämtlands län.

Inhibition betyder i det här fallet att beslutet att dra tillbaka O’Learys och Pause serveringstillstånd inte ska verkställas förrän länsrätten har tagit ställning till ägarnas överklagan av socialnämndens beslut. Via sin advokat låter de meddela att en återkallelse av serveringstillståndet i praktiken innebär konkurs för verksamheten även om socialnämndens beslut senare upphävs.

Ägarna anser för övrigt att beslutet är felaktigt. Verksamheten har inte bedrivits via bulvaner, företagen har hela tiden haft en styrelse men däremot genomgått ett ägarbyte. Skulderna har betalats och var bara tre stycken vilket inte borde vara skäl för att återkalla serveringstillståndet anser ägarna.

 

Mer läsning

Annons