Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ripjakten ställs in

Med bara en vecka kvar till ripjaktspremiären har länsstyrelsen i Jämtland beslutat att ställa in jakten i hela länet förutom i Tåssåsens sameby. Där blir det kraftiga begränsningar.

Annons

Ripinventeringen har visat på ovanligt dålig tillgång av ripa och på mycket svag föryngring i länet. Jakt i nuläget skulle innebära stora risker för den framtida utvecklingen av ripbeståndet.
Antalet ripor i de flesta områden är mycket små. I vissa distrikt visar resultatet på lägsta tillgången sedan inventering påbörjades. Fler områden uppvisar nivåer under två kycklingar per par.
– Det är ett väldigt lågt tal, säger Jens Andersson, fiske- och jaktansvarig på länsstyrelsen.
Redan i fjol var det små ripbestånd och dålig föryngring i länet. Då begränsades jakten på vissa ställen. Jens Andersson tror att den kraftiga nedgången av gnagare i fjol är en av anledningarna till den dåliga riptillgången. Många sorkar dog förra våren och rovdjuren angrep därför ripkycklingar i stället.  Det mycket kalla vädret i början av sommaren kan också ha påverkat.
– Kylan gör att kycklingarna fryser. Är det kallt blir det också mindre mat, färre insekter, säger Jens Andersson.
I Tåssåsens sameby, i västra Jämtland, är det tillåtet att jaga men med kraftiga begränsningar.
– Där har vi full koll på vilka jägare som är på väg och om någon avbokar låter vi inga nya få jaga, säger Jens Andersson.
Beslutet att ställa in ripjakten räcker fram till den 20 september. Därefter tas ett nytt beslut.
– Jag vet inte vad det blir för beslut men massor av marker kommer inte att släppas, säger Jens Andersson.

Mer läsning

Annons