Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsdebatten gav inget besked om häktet

Det kom inga nya besked om häktet när frågan debatterades i en interpellationsdebatt mellan justitieminister Beatrice Ask (M) och riksdagsledamoten Marie Nordén (S).

Annons

– Regeringens satsning på rättsväsendet är den mest omfattande som gjorts, säger Beatrice Ask. Alliansregeringen anser att det är viktigt att vi har fungerande rättsväsende i hela Sverige.

– Som jag nyligen har sagt i ett frågesvar till Marie Norden har regeringen sett över delar av rättsväsendets lokaliseringar i Norrland.

Hon påpekar att när det gäller häkten och anstalter är det Kriminalvården som ansvarar för sin lokalförsörjning, inom de ekonomiska ramar som riksdag och regering har bestämt.

Av deras instruktion framgår att det ska vara ett effektivt samarbete med andra myndigheter och rättsväsendet.

– Innan de ändrar i häktesorganisationen ska samråd ske med övriga myndigheter inom rättsväsendet, med tingrätt och länsstyrelse liksom den polismyndighet som berörs.

– Naturligtvis är jag inte nöjd med svaret, det säger inte någonting om hur ministern ser på frågan om häktesorganisationen och den princip som slås fast i förordningen, säger Marie Nordén.

Ingenting sades heller om vad som ska göras för att kriminalvården ska leva efter den förordning som hänvisas till.

– Att häktet i Östersund är hotat är en direkt följd av att regeringen valde att ta beslut att inte fullfölja planerna att bygga en anstalt i Östersund, hävdar Marie Nordén.

– Regeringen har inte fattat något beslut i frågan det är Kriminalvårdens bord, tillrättavisar Beatrice Ask.

Hon säger även att förra regeringen inte heller har fattat något beslut eller budgeterat några pengar till ett fängelse I Östersund.

Mer läsning

Annons