Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridskolorna – en viktig plats för ungdomarna

/
  • Linnea Lindroth är ofta i stallet för att hjälpa de yngre ryttarna som går på ridlekis. ”Jag brukar åka hit direkt    efter skolan och leda hästarna åt barnen på ridlekis”, säger hon.  Foto: Henrik Flygare
  • Linnea Lindroth och Hanna Engstöm tillbringar mycket tid på ridskolan i Ås tillsammans med hästarna och kompisarna.
  • Linnea Lindroth vistas ofta i stallet. Hon hyr ponnyn Mexx av ridklubben två dagar i veckan men hon brukar även vara i stallet andra dagar. ”Jag går på Ås skola så det är bara för mig att cykla hit direkt efter skolan”, säger hon.
  • Stallet är som en fritidsgård för många ungdomar. ”Det är en jätteviktig samlingsplats och det inte bara om ridning utan om de sociala bitarna också”, säger Theresa Burwall, ridskolechef i Åsbygdens ryttarförening.

Åsbygdens ryttarförening har dragits med ekonomiska problem under en tid. Ridklubben är en betydelsefull plats för många ungdomar och därför är det också viktigt att verksamheten finns kvar.

– Det fina med ridskolor är att de är ungdomsgårdar som är öppna sju dagar i veckan, säger Theresa Burwall, ridskolechef i Åsbygdens ryttarförening.

Annons

Att vara i ett stall handlar inte bara om att rida, utan där umgås ungdomarna och lär sig att ta ansvar. Varje dag kommer det ungdomar till ridskolan i Ås för att sopa stallgången, mocka eller hjälpa de yngre barnen som ska rida. De ungdomar som tillbringar mycket tid i stallet lär sig också mycket.

– Det är väldigt mycket säkerhetstänk i ett stall och de får lära sig att ta eget ansvar. Det tror jag är jättenyttigt, säger Theresa Burwall.

– Du kan inte slarva när du mockar för då finns det alltid någon kompis som påpekar det. Du kan inte komma för sent eller låta bli att komma hit om du har lovat för då är det många som drabbas, framförallt hästarna, fortsätter hon.

Men enligt Theresa Burwall var det vanligare för några år sedan att ungdomarna åkte till stallet trots att de inte skulle rida.

– Jag kan sakna den tiden då många kom hit bara för att umgås. Det finns visserligen fortfarande flera som kommer hit bara för att pyssla om hästarna eller fixa i stallet men de har blivit färre, säger hon.

Linnea Lindroth, elva år, och Hanna Engström, tolv år, tillbringar mycket tid i stallet tillsammans med hästarna och kompisarna.

– Jag är här nästan varje dag. Ofta cyklar jag hit direkt efter skolan. Och på helgerna brukar jag bestämma med en kompis att vi ska ses här klockan åtta och sedan är vi här hela dagen. Då sopar vi stallgången, mockar åt hästarna och ger dem mat, säger Linnea Lindroth.

– Jag är inte här lika ofta men förra veckan var jag i stallet nio timmar en dag, säger Hanna Engström.

De brukar hjälpa till med hästarna, titta på andra som rider och träffa sina kompisar. Tjejerna har fått många nya kompisar via ridklubben.

– Jag brukar mest vara med de som jag har träffat här i stallet, säger Hanna Engström.

Tjejerna tror att de kommer att behålla sitt hästintresse.

– Jag hoppas att jag inte blir sådär ointresserad, säger Linnea Lindroth.

– Jag ska rida tills jag dör, säger Hanna Engström.

Mer läsning

Annons