Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revisionsjätte prickas för Sundqvistaffären

/

Revisionsfirman Öhrlings PWC prickas av revisorsnämnden för firmans agerande när Maths O Sundqvists tillgångar värderades.

Annons

Revisorsnämndens tillsynsnämnd gav Öhrlings PWC en varning vid ett möte den 10 december. Nämnden skriver i klartext att revisionsjätten har handlat fel, skriver Dagens Industri.

” Vi tar till oss Revisorsnämndens beslut och ser över våra rutiner ytterligare för att säkerställa att det här inte inträffar igen”, säger Öhrlings vd Hans Börsvik till tidningen.

Öhrling Pricewaterhouse Coopers hade två olika uppdrag när det gäller Skrindan som var Maths O Sundqvists koncernbolag.

Dels gjorde revisionsfirman en värdering av banken Carnegie som kom att omfatta även bankens pant på aktierna i Skrindan.

Där fanns Maths O Sundqvists fastigheter och andra tillgångar.

Öhrlings var också revisor åt Norrvidden Fastigheter med dotterbolag, där merparten av Maths O Sundqvists fastigheter låg.

I Norrvidden var Wilhelm Geijer på Öhrlings PWC revisor.

Parallellt tog revisionsjätten ett uppdrag av Riksgälden att värdera banken Carnegie inför det statliga övertagandet, vilket alltså inkluderade även Skrindan.

Revisionsnämnden avslöjar att Öhrlings PWC hemlighöll Carnegiejobbet för sin egen medarbetare Wilhelm Geijer.

”När byrån tog värderingsuppdraget innebar det ett hot mot den valde revisorns opartiskhet och självständighet”, skriver nämnden och fortätter:

”Revisorn fick dock först efteråt veta att byrån tagit på sig värderingen”.

Öhrlings PWC kom fram till att Skrindan saknade värde i sin värdering åt Riksgälden.

Wilhelm Geijer hade dessförinnan stöttat en värdering från Svefa och DTZ som visade att Skrindan hade 1,3 miljarder i övervärden i Norrviddens och Fabös fastigheter.

Att Öhrlings stod bakom två så olika bedömningar av Skrindans värden ifrågasattes starkt av Maths O Sundqvist i ett kritiskt brev till Öhrlings, för drygt ett år sedan.

Det var frågan om värdering av mycket stora tillgångar av stor betydelse för Maths O Sundqvist och inblandade parter.

Revisorsnämnden är mycket tydlig med att Öhrlings värderingsuppdrag för Riksgälden skadade förtroendet för Wilhelm Geijer som oberoende revisor i Norrvidden.

Han ”skulle lätt kunna misstänkas vara mindre benägen att bedöma bolagets ställning på annat sätt än de värderande kollegorna”, enligt Revisorsnämnden.

När det gäller den slutliga uppgörelsen med Maths O Sundqvist och Carnegie så är man ännu inte klara med Riksgälden för att kunna gå i mål, enligt färska uppgifter till LT.

Mer läsning

Annons