Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resultat av 17 prover: Salmonellahotet borta

– Ingen salmonella! En lättnadens suck kunde på måndagen dras både i länets lantbruksvärld och på länsstyrelsen då provsvaren anlände från statens veterinärmedicinska, SVA, anstalt från de salmonellaprover som förra veckan togs i en ladugård, både på djur och byggnader, i östra länsdelen.

Annons

LT kunde i fredags rapportera om hur en kviga från lantgården som slaktats i Ullånger vid veterinärbesiktning visade sig ha salmonellabakterier i en lymfknuta.

Bakteriefyndet skickades till SVA där man genast beordrade omfattande provtagning på både den stora djurbesättningen och ladugårdsbyggnaden.

Veterinären Lars Åhlén, Hammarstrand, tog sammanlagt 17 prover som nu analyserats och av vilka inga visade spår av salmonellabakterier.

Efter samtal mellan länsstyrelsen och jordbruksverket på måndagsmorgonen beslöts att spärrningen av gården skulle upphävas och att djurhandeln får återupptas som tidigare.

Den salmonelladrabbade kvigan var den enda individ i ladugården som drabbats av salmonellasmitta och hur hon fått smittan är tills vidare okänt.

Mycket kan till exempel tala för att hon fått smittan genom att beta gräs där en salmonellasmittad fågel släppt sin avföring.

.– Vi har inte fått svar på vilken typ av bakterie det handlade om i den slaktade kvigan och när vi fått detta besked vet vilka typer som kan vara vanliga på fåglar.

– Så snart som vi fick beskedet kontaktade jag gårdsägaren som givetvis blev mycket glad, säger länsstyrelsens handläggare, Åsa Regnander-Dahl.

Mer läsning

Annons