Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurangerna ska väcka liv i Stortorget

Östersundsborna ska samlas runt Stortorget. Det hoppas kommunen på. Men restaurangerna kan inte räkna med att öppna på torget förrän under nästa vår och sommar.

Annons

Östersunds kommun hoppas att renoveringen av Stortorget ska innebära att det blir mycket liv och rörelse kring området.

– Tidigare har det alltid varit tomt på torget. Men det är där alla ska samlas. Det vore underbart om det kommer mycket folk dit, säger Jan Asplund som är ansvarig för markupplåtelser kring torget. Som LT tidigare har berättat finns det fyra platåer runt torget som är utrustade med vatten och avlopp för att det ska kunna byggas serveringar eller någon annan typ av lokaler på dem.

– Vi är inte helt säkra än på att det blir serveringar på alla platåerna. Det kan också lika gärna bli någon utställningshall eller liknande, säger Jan Asplund.

Det har hittills kommit in ansökningar från sju restauranger och caféer som är intresserade av att driva serveringar på Stortorget. The Bishops Arms som tidigare har haft uteservering på torget har skickat in en så kallad förhandsanmälan.

– Det är troligt att de får tillgång till en av platåerna, säger Jan Asplund.

Restaurang Simon och Viktor har under flera år haft en inglasad veranda mot Stortorget men den får de inte sätta upp igen.

– De kan få ett tillstånd att ha uteservering på sommaren som andra restauranger.

– Det gäller i så fall till och med den sista oktober. Vill de däremot ha en sådan servering året runt måste de söka bygglov, säger Jan Asplund.

Kommunen arbetar just nu med att ta fram ett regelverk för vilka som ska erbjudas en plats på platåerna det nya torget.

– Det måste till politiska beslut innan det är klart. Antagligen kan det tas under vintern, säger Jan Asplund.

063-15 55 30

anna.ahlstrom@ltz.se

Mer läsning

Annons