Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restauranger vann strid om vakter på krogstråket

/
  • Socialnämnden tvingas backa på sitt krav om dubbelt så många ordningsvakter på krogstråket, det efter att sex restauranger överklagat riktlinjerna om att ha fyra vakter tillgängliga vid varje krog efter klockan 19.00.Foto: Håkan Luthman

Socialnämnden får backa på kravet om dubbelt så många ordningsvakter på krogstråket.

Annons

Sex restauranger överklagade kommunens beslut eftersom man där bestämt att fyra ordningsvakter ska finnas vid varje krog efter klockan 19.00 vissa vardagskvällar, samt under helgkvällarna.

Dubbelt så många, jämfört med tidigare, vilket skulle dra upp kostnaderna för krogarnas vakthållning.

Krögarna ifrågasatte hur alkohollagen tillämpas av kommunen och överklagade till länsrätten som ger dem rätt.

Enligt länsrättens dom är det inte nödvändigt att generellt kräva minst fyra vakter vid varje restaurang för att garantera en godtagbar tillsyn.

Behövs ytterligare ordningsvakter är det varje krögares ansvar att anlita fler när behov föreligger. Tidigare har det gjorts på helgerna.

– Det räcker med minst två av polisen förordnade vakter under kvällstid, enligt länsrätten.

Socialnämnden grundade sitt beslut på uppfattningen att det var alldeles för mycket folk i vissa restaurangtält förra sommaren och det var mycket svårt att ha tillsyn för personalen.

Polisens och tillsynsmyndighetens erfarenhet var att en hel del flaskor smugglades ut från restaurangerna.

Krögarna svarade med att det totalt sett är tätt mellan vakterna även med två stycken i tjänst, eftersom krogarna ligger vägg i vägg och samverkan mellan vakterna är en realitet.

Länsrätten konstaterar i domen att det finns goda förutsättningar för vakterna att tillsammans ha tillsyn över nykterhet och ordning inom krogstråket och överklagandet går igenom.

Mer läsning

Annons