Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reparationer av Frösöbron får vänta

Frösöbron är i stort behov av renovering, men investeringsplanerna för Östersunds kommun stramas åt. Därför skjuts den planerade ombyggnaden av bron på framtiden. En gång- och cykelväg utefter Vallsundsvägen får vänta ett par år också.

Annons
– Frösöbron behöver renoveras, och behovet har funnits i ungefär två år nu. Det har blivit potthål i vägbanan som gör att fukt tränger ned i konstruktionen, säger Sven-Olof Gustafsson, samhällsbyggnadschef på Östersunds kommun.
När miljö- och samhällnämnden lämnade in sitt förslag till budget för 2009 och flerårsplan 2010 –2011 omfattade planen för investering 69 miljoner kronor. Men kommunfullmäktige beslutade om besparingar. Investeringsramen ligger nu istället på 44 miljoner kronor.
Det innebär att vissa projekt skjuts på framtiden. Renoveringen av Frösöbron är ett av dessa.
– Det skjuts åtminstone fram till 2010, säger Sven- Olof Gustafsson.
Det får följden att när det väl blir dags för ombyggnad av bron kan arbetet bli dyrare.
– Ju mer vi släpar efter i underhåll desto dyrare riskerar det att bli när det väl görs. De brister som finns i nuvarande konstruktion gör att vatten rinner djupare ned i konstruktionen, säger Sven- Olof Gustafsson.
Utbyggnaden av gång- och cykelväg från Valla centrum till gamla färjeläget, Vallsundsvägen, skulle ha gjorts nästa år. Nu får det vänta till 2011.
– Men gång- och cykelvägen på Frösön (Byvägen) prioriteras ur säkerhetssynpunkt så den kommer att byggas. Vägen där är smal och det är mycket trafik, säger Sven- Olof Gustafsson.
Åtstramningarna i investeringsnivån har inget att göra med konjunkturnedgången berättar, Greger Wikner, koncerncontroller Östersunds kommun.
– Beslutet om att sänka investeringsnivån kom redan i våras. Det handlar om att vi har en väldigt hög investeringsnivå. Därför har både teknisk förvaltning och miljö och samhälle fått i uppdrag att arbeta om sina investeringsplaner, säger Greger Wikner.
Miljö- och samhällsnämnden tar beslut om den reviderade investeringsplanen när de har sammanträde på onsdag.

Mer läsning

Annons