Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Repar inför skolmästerskapen i bageri

/
  • Josefine Godén Holgersson och Martin Vejdeland ska bland annat baka fyra sorters vetebullar under tävlingens 4,5 timmar. Vaniljklippen, som Josefine Godén Holgersson håller i, tycker de är bland de svåraste att baka.
  • Om två veckor ska Josefine Godén Holgersson och Martin Vejdeland ner till Göteborg och representera Jämtland i skolmästerskapen i bageri. Under torsdagen hade de sin första repetition och de är mycket nöjda med den.
  • Under tävlingen ska även marsipanfigurer göras. Det är en individuell del. Josefine Godén Holgersson gör en apa med snabel medan Martin Vejdeland har gjort pingvinen Pingu. Han är inte helt nöjd med gårdagens resultat.

På fyra och en halvtimme ska flera olika matbröd, vetebullar, wienerbröd, prinsesstårtor och marsipanfigurer bakas.

Det är utmaningen när Josefine Godén Holgersson och Martin Vejdeland förbereder sig inför skolmästerskapen i bageri.

Annons

I torsdags hade Jämtlands representanter till skolmästerskapen i bageri sin första repetition. Men förberedelserna har hållit på längre än så.

Matbrödet är det som det ligger mest tid bakom.

– Vi började experimenterat med matbrödet innan jul, säger Martin Vejdeland.

Det kallar det för Crantzens nyttiga lantbröd, döpt efter Palmcrantzskolans egna bageri. I degen har de lagt torkade aprikoser och tranbär samt pumpafrön.

Det svåraste i tävlingen är att få allt att väga rätt berättar eleverna. Det är nämligen inte så att alla bara ska se bra ut och smaka gott. Varje sorts bakverk görs i flera upplagor där alla måste väga lika mycket.

– När man producerar i ett bageri måste allt ha samma storlek. Kunden vill ju inte köpa den lilla limpan för samma pris, säger Sofie Nygaard som är lärare vid livsmedelprogrammets konditor- och bageriinriktning.

Det är två veckor kvar till tävlingen, som hålls i Göteborg. Än så länge är eleverna inte nervösa men de vill gärna prestera bra.

– Vi har ju blivit framröstade av elever och lärare så lite press har man ju på sig, säger Josefine Godén Holgersson.

Mer läsning

Annons