Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renkorv & klottrare först ut på nya Stortorget

/
 • Renkorven var först ut på nya torget. ”Det känns jättekul att vår lilla marknad blev det första evenemanget på torget”, säger Lennart Blind      från Funäsdalen.
 • Redan har klottrarna slagit till mot nya torget och på flera ställen syns deras tags. ”Man blir så besviken”, säger torgets tillskyndare, Göte Murén.
 • Renkorven var först ut på nya torget. ”Det känns jättekul att vår lilla marknad blev det första evenemanget på torget”, säger Lennart Blind      från Funäsdalen.
 • Reijo Kuusiniemi, Fåker, gör i ordning sitt stånd med getost. I bakgrunden syns den stora scenen på torget.
 • Arne Johansson från Östersund provade om Stortorget var bilvänligt med sin Cadillac från 1960.
 • Åsgård Session band passade på att visa upp sig på torget inför sommarens stora spelning i augusti, som kommer att bli just på Åsgård vid Rissna.
 • Petter Gunnarsson, Vimmerby, Daniel Skoglund, Linköping, Andreas Andersson, och Tobias Mattsson, Stockholm, satte upp skyddsstängsel runt känsliga planteringar.

Första evenemanget på nya torget i Östersund blev en matmässa. Andra som också var snabba var klottrarna. De har redan gått ut hårt med att spraya sina tags på de nya murarna.

Annons

Det blev en matmässa i LRF:s regi som fick bli det första evenemanget på Östersunds nya torg. Mässan visade småskaligt mathantverk från länet. Besökarna fick smaka allt från renkorv till havtornsprodukter.

– Det känns mycket bra att få vara först ut på torget, skrattar Lennart Blind från Funäsdalen, samtidigt som han visar upp en renkorv, modell längre. Torget är väl lite ödsligt just nu, men när alla växter har kommit på plats kommer det att bli jättefint, säger han.

När det gäller renkorven säger Lennart Blind att det går lättare och lättare att sälja renprodukter än tidigare.

– Det var ett visst motstånd mot renkött förut, men nu säljer vi jättebra.

Rolf Nordström från Krångede säljer sylt och marmelad av havtorn i sitt stånd.

– Det ska bli spännande att se framöver hur torghandeln kommer att fungera på det nya torget. Under ombyggnaden har vi stått på Stjärntorget och där har vi haft en jättebra försäljning. Hoppas den blir lika bra när vi flyttar tillbaka hit.

Helt plötsligt kommer en ljusrosa Cadillac i sakta fart på det nya torget. Det visar sig vara Arne Johansson från Östersund som ville testa hur torget var att köra bil på.

– Alltid retar det någon, skrattar han. Om du undrar så gick bilen bra på det fina underlaget.

Ett av de tråkigare inslagen på torget är klottret som redan börjar finnas på betongmurarna.

– Jag blir så väldigt besviken, säger ordförande i miljö- och samhällsnämnden Göte Murén. Jag trodde nog att torget skulle få vara i fred för klottrarna. Vi har fått så mycket beröm redan för utformningen av torget och så kommer några och saboterar. Jag tycker att de förstör mest för sig själva, säger han.

Ett gäng grabbar jobbar med att sätta upp skyddsstängsel inför yran runt känsliga delar av torget.

– Vi tycker att torget blev kanonbra, säger Tobias Mattsson från Stockholm, som söker lägenhet här i Östersund.

– Men jag undrar verkligen om det får plats lika mycket folk här som tidigare. Det känns som om scenen står mycket längre fram nu än den gjort förut.

Mer läsning

Annons