Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorn: Vi har sett en oroande tendens mot ökat busliv

/
  • Elevernas attityder har förändrats och det har blivit mer stök på skolan. Rektor, Rolf Hansson, berättar att skolledningen har nolltolerans när det gäller händelser som kan räknas som brottsliga.

Attityden hos eleverna på Kastalskolan har blivit hårdare. Det säger både eleverna själva och skolans rektor. Nu uppmanas föräldrarna att ta ett större ansvar.

Annons
I veckan har polisen kallat till två stormöten i Brunflo. Anledningen är det tilltagande buset i samhället. Nästa vecka ska ytterligare ett möte hållas. Även på skolan har det blivit stökigare och det händer ofta att skolledningen anmäler händelser som kan räknas som brottsliga.
- Det är ganska vanligt att vi gör polisanmälningar. Vi anmäler till exempel alltid när vi får veta att någon blivit skadad på skolan, säger rektor Rolf Hansson.
Han berättar att elevernas respekt för varandra och för lärarna har minskat den senaste tiden.
- Vi har sett en oroande tendens att eleverna ändrat sina attityder. Man lyssnar inte och kan till exempel spotta på golvet när man blir tillsagd om någonting.
Rolf Hansson berättar om ett konkret exempel som visar att klimatet på skolan har blivit hårdare.
- Det är väldigt populärt att snömula varandra. Det har det varit i alla tider men det har blivit våldsammare och det har hänt att personer fått besöka akuten.
Rektorn säger att skolan kan bidra en del till att förändra elevernas attityder men att föräldrarna också måste hjälpa till.
- Skolan är till för lwärande och vi kan hjälpa till med ordningen men vi kan inte vara med och uppfostra eleverna. Där måste föräldrarna vara med.
Rolf Hansson vill understryka att det visserligen blivit mer stök i och omkring skolan men att det ofta handlar om ett fåtal personer och att skolan inte är en farlig miljö att vistas i.
- Det är inte så mycket regelrätt bråk men mycket bus.
Han berättar också att man från skolledningens sida inte tolererar att skolan ska vara någon slags frizon för bråk.
- Om en person blir nerslagen på Prästgatan då är det självklart att det räknas som en misshandel, men om det sker på skolan så är det inte lika givet. Så ska det inte vara.
Han tror att just den här inställningen har lett till att en del elever skärpt sig.
- Jag tror att det fungerar. Att det blir en tankeställare när man vet att det finns en risk att bli polisanmäld.

Mer läsning

Annons