Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga studenter hotas av bostadsbrist

/
  • Dick Nyström drar in ledningar i de 40 fabriksfärdiga modulerna som satts ihop till studentbostäder på Campus. Han och hans kollegor från Lindbäcks byggfabrik i Älvsbyn utanför Piteå har gjort de avslutande installationerna i lägenheterna sedan i tisdags. I dag blir de färdiga och kan åka hem. Att bygga bostäder i fabrik och sedan slutmontera dem på plats är extremt tidseffektivt. Dick Nyströms kollega Roger Forsberg berättar att fabriken i Älvsbyn producerar minst tio bostadsmoduler – per dag. Foto: Ulrika Andersson

Östersund är på väg att förvandlas till en riktig studentstad. Enligt nya siffror från VHS så har 8 177 studenter antagits till höstens utbildningar på Mittuniversitetet.

Annons

I våras kom prognoser som talade om 7 100 studenter antagna studenter. Statistiken från VHS visar att drygt 1 000 fler studenter har antagits. Totalt sökte 18 623 behöriga studenter om plats på Mittuniversitetet.

Det gör att Östersunds kommuns bostadsgaranti utsätts för allvarliga prov.

– Siffran gäller hela Mittuniversitetet. Men det handlar ändå om en ökning på flera hundra studenter här i Östersund. Det är på en all time high nivå, bekräftar Ulf Magnusson, hyreschef på kommunens bostadsbolag Östersundsbostäder.

Mittuniversitetets utvecklingsledare Margareta Lindhagen är hittills nöjd med kommunens insatser för att se till att studenter har någonstans att bo. Särskilt nöjd är hon med de 40 nya lägenheterna som byggts uppe på Campus under sommaren.

– Kommunen har varit förutseende, säger hon.

Men alla studenter omfattas inte av bostadsgarantin. Exempelvis så garanteras inte sent sökande studenter en bostad. Men Ulf Magnusson betonar att Östersundsbostäder fortfarande har som ambition att hjälpa alla studenter att hitta ett boende.

– Sent sökande placeras i en kö, säger han.

För honom är det bråda dagar. Det gäller att hitta fler alternativ för studenter som vill flytta till Östersund. För på Östersundsbostäders webbsida med lediga studentlägenheter är det just nu tomt. Ulf Magnusson letar nya möjligheter.

– Jag var och pratade med några pensionat i går om ett eventuellt samarbete, säger han.

Mer läsning

Annons