Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga söker till Mittuniversitetets kurser

/
  • Margareta Lindhagen tror att det kommer fortsätta trilla in anmälningar hela tiden ända tills anmälningstiden är ute.Foto: Ulrika Andersson
  • Lisa Nilsson, Johan Forsner och Sanna Andersson läser alla första året på masterprogrammet på Sports tech efter att först ha gått grundprogrammet. Men åtminstone för Johan Forsner var det inte självklart att han skulle sitta här i dag och utbilda sig till en produktutvecklare inom sportprylar. ”Jag var jävligt less på att jobba helt enkelt. Det var det här eller att åka skidor.”
Hur tycker du att det blev då?
”Det blev ganska bra tycker jag. Jag är ju kvar, skrattar han.
Foto: Ulrika Andersson
  • I caféet i Mittuniversitets huvudbyggnad sitter Annika Ekerhov. Hon kommer från Stockholm och har redan gjort sitt val. ”Jag läser läser på socionomprogrammet med internationell inriktning”, säger hon.
Hur kom det sig att du bestämde dig för att läsa det?
”Jag hade varit ute och rest mycket utomlands. Jag har alltid varit intresserad av socialt arbete. Så fanns den här inriktningen bara här i Östersund.”

I år har rekordmånga valt att söka till Mittuniversitetets höstkurser. Och i dag är sista ansökningsdagen.

Annons

Den sjunde april förra året hade 7 934 personer sökt till höstterminen på Mittuniversitet. Drygt ett år senare är det 12 450 sökande.

En rekordökning på 56 procent – och fler sökande väntas.

– Vi räknar med att det rullar in mer ansökningar nu alldeles innan ansökningstiden går ut, säger Margareta Lindhagen, utvecklingsledare på Mittuniversitetet.

Dessutom har antalet sökande till sommarkurserna på Mittuniversitetet nästan fördubblats på bara ett år.

– I fjol så hade vi 2662 stycken ansökningar som gjordes innan ansökningstiden gick ut. I år är det 4302 stycken. Men vi vet också att många söker sent ända in i maj, säger Margareta Lindhagen.

Ökningen av sökande kopplar Margareta Lindhagen till läget på arbetsmarknaden. Under vårterminen började antalet studenter på Mittuniversitetets fristående kurser med 15 procent.

– Det var då vi började märka av en ökning av sökningar, säger hon.

För Mittuniversitetet är det stora antalet ansökningar ett angenämt problem.

– Det är jättebra för oss. Vi kommer anta så många studenter som vi har kapacitet att ta emot, säger Margareta Lindhagen.

Att det blir fler studenter innebär också att Mittuniversitetets ekonomi förbättras.

– Vi gör ett bättre år ekonomiskt än vad vi hade räknat med, säger Margareta Lindhagen.

Nu kommer ni att få mer studenter. Men vad är egentligen maxkapaciteten för Mittuniversitetet?

– Det är ingen hemlighet att vi har legat långt under vad vi kan ta emot under flera år. Så vi kan ta emot många fler. Det är inga problem. Nu ser vi en stor ökning och vi kan dessutom ta emot studenter från hela landet på distans. Det här är ett gyllene läge.

Mer läsning

Annons