Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga hushåll hamnar hos fogden

Finanskrisens verkningar är inte över. Hos kronofogden var antalet inkomna ansökningar om betalningsförelägganden rekordstort förra året. Men årets siffror pekar på att hushållen har större problem än någonsin att betala sina räkningar.

Annons

Fler och fler hem mäts ut och säljs på exekutiv auktion i landet. Det visar statistik från kronofogdemyndigheten för det första halvåret och som Svenska Dagbladet har tagit del av.

Antalet tvångsförsäljningar av bostadsrätter och fastigheter har flera månader varit dubbelt så många under 2009 jämfört med både 2008 och 2007, enligt tidningen.

Men bekymret med utmätta hem verkar inte ha nått de norra delarna av landet än.

– Vi har inte sett någon större förändring vad gäller antalet exekutiva auktioner i vårt område. Det är i ledet innan vi märker en ökning, säger Roger Lindbäck på Kronofogdemyndigheten i Luleå.

Redan vid årsskiftet passerades en mindre trevlig gräns hos kronofogden.

Under 2008 slog antalet ansökningar om betalningsföreläggande till kronofogden alla rekord och passerade miljonstrecket för första gången någonsin.

– Det kan vara enskilda som att inte fixat att betala hyran, inte klarat att betala telefonräkningen eller avbetalningen på Ellos, berättar Rolf Rosendahl, chef på enheten för summarisk process hos kronofogden i Östersund.

När finanskrisen slog till med full kraft förra hösten såg också kronofogden att privatpersoner i landet fick allt svårare att klara sina utgifter.

Trafikförsäkringen på bilen var bland annat en avgift som många lade åt sidan – en utgift som förvisso negligeras tämligen ofta även i en högkonjunktur, enligt kronofogden.

Vid årsskiftet noterade myndigheten en ansökningshög av betalningsförelägganden som hade stigit med 13 procent. Situationen ser emellertid ut att bli än värre i år.

– Om tittar från år 2000 så har antalet ansökningar om förelägganden ökat varje år. I år pekar det mot en ökning med 25 procent. Och någon sådan ökning har vi aldrig haft, säger Rolf Rosendahl.

Mer läsning

Annons