Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga får hjälp av lönegarantin

Utbetalningar från den statliga lönegarantin har ökat kraftigt i länet. Förra året betalades 12 miljoner kronor till anställda som inte fått lön. Hittills i år är beloppet 52 miljoner kronor.

Annons

Antalet konkurser och rekonstruktioner av företag har ökat kraftigt i Sverige i år, något som lett till att många anställda inte har fått den lön som de har rätt till. Med anledning av det har ett stort antal personer i Jämtlands län ansökt om att få ta del av den statliga lönegarantin. En garanti som ska se till att anställda i krisdrabbade företag inte ska bli utan inkomst.

Pengarna från garantin kommer alltså från staten men det är länsstyrelserna som hanterar utbetalningarna och agerar lönekontor. På länsstyrelsen i Jämtlands län har arbetet med lönegarantiansökningar ökat kraftigt under året.

– Det har varit en väldigt stor ökning i antal ärenden. Jag har inte de exakta siffrorna i huvudet men skulle kunna tänka mig att det är mellan fem och tio gånger mer än vanligt, säger länsstyrelsens ekonomichef Torsten Persson.

Förra året betalade länsstyrelsen i Jämtlands län ut 12 miljoner kronor från den statliga lönegarantin. Högsta notering under 2000-talet är 18 miljoner kronor på ett år. Men 2009 kommer att bli ett nytt rekordår. Bara under de sju första månaderna har 52 miljoner kronor betalats ut i länet.

– Vi har ju till exempel ett företag här i länet där många drabbats och det är ACB Laminat. De har stått för en betydande del.

Antalet ansökningar om utbetalning från lönegarantin har alltså ökat kraftigt det senaste året men det har ännu inte lett till längre handläggningstider, enligt Torsten Persson.

– Hittills har vi hunnit med att hantera ärendena men det har blivit väsentligt mycket mer att göra. Från att ha varit 10–20 procent av en tjänst till en heltidstjänst i dag, säger han.

Mer läsning

Annons