Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordkallt juni – men sommaren kan bli bra ändå

/
  • – Vi är halvvägs in i juni och jag tror inte vi har haft en enda solig dag, säger Mette Lindell som börjar tröttna på regnrusket. Frågan är hur viktigt midsommarvädret är: – Det enda som är bra med dåligt midsommarväder är att man kan sitta inne utan dåligt samvete, säger Pontus Paulsson.
  • Första dagen på sommarjobbet som golfklubbuthyrare i Badhusparken gick sisådär. Efter tre timmar hade fortfarande ingen lust att komma och spela. – Det snöade på Frösön nyss sa mamma, säger Jakob Stigenius. – Men till midsommar måste det bli bättre väder så att man kan vara ute och grilla, säger Max Hemmingsson.
  • Hårdblåst, hagelvarning i regnbyarna och i det närmaste höstvindar. Det var inte världens enklaste att gå över Frösöbron med paraply strax efter lunch i går.
  • – De sista dagarna har det varit riktigt dåligt väder. Hoppas det blir bättre till midsommar så att man kan sitta ute och äta sill och potatis, säger Johan Edman som hade bäddat in lyckliga Hedda, 10 månader, i  en vattentät barnvagn.

Halva juni har passerat och har varit en av de mest kylslagna på 50 år. Men en regnruskig inledning på sommaren behöver inte innebära en fortsatt usel vädersommar.

Annons

Ja, du har gissat rätt. Årets första juniveckor tillhör en av de kallaste i mannaminne. Högsommarvärmen som tryckte över landet i pingst har förbytts till höstkyla och någon motsvarighet till en liknande inledning på sommaren finns knappt, säger SMHI:s klimatologer.

Enligt SMHI:s hemsida är det framför allt i de södra delarna av landet som sommaren har börjat väldigt kyligt. I norra Sverige behöver man bara gå tillbaka till 2004 för att finna en kallare inledning på sommaren. Fast tittar man närmare på statistiken behöver en kall junimånad inte innebär att resten av sommaren bli lika dålig.

– Ett av de bästa motexemplen är sommaren 1955. Så sent som den 8 juni det året snöade det ända nere i Skåne, men sommaren som helhet blev ändå en av de vackraste vi känner till, säger Sverker Hellström på SMHI:s hemsida.

Siffror visar annars att det är normalt att halva juni regnar bort i Jämtland och Härjedalen.

Runt Storsjöområdet ska det regna cirka 12 dagar, ner mot Härjedalen runt 14 dagar och i västjämtland upp mot 17 dagar. I statistiken räknas även dagar med bara 0,1 millimeter regn.

Största uppmätta månadsnederbörden i juni i landet uppmättes förövrigt i Klövsjö 1987 med inte mindre än 287 millimeter.

Faktum är att Jämtland och Härjedalen innehar riksrekord i nederbörd under sju av årets tolv månader.

Ska en sommar kallas sommar måste medeltemperaturen under ett dygn förövrigt ligga på tio grader. Under en normal junimånad i kring Storsjön är genomsnittstemperaturen dagtid 17 grader. Juli är i regel en grad varmare.

Tropiska sommarnätter – det vill säga då nattemperaturen är 20 grader eller varmare – sker mycket sällan på våra breddgrader.

Vill du uppleva tropisk sommarnatt är det smartast att semestra på västkusten.

Men den som var vaken natten till den 3 juli 1968 kanske minns den kvalmiga hettan. Då visade termometern i genomsnitt 21,9 grader på Frösön – den högsta uppmätta temperaturen någonsin i inlandet.

Mer läsning

Annons