Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord i tidiga jämtgubbar

/
  • Trenden med allt längre odlingssäsonger och kravet på mer närproducerat har lett till försöket med tidiga jordgubbar på Rödön. Redan nu i maj lyser de röda bären bland plantorna i växthuset. Foto: Håkan Luthman
  • ”Vi har fått pröva oss fram för att se om plantsorten passar och vilken sorts näring som är bäst. Men att de skulle mogna redan till pingst, det trodde vi inte”, säger Jan Moberg.
  • ”I år är det här främst ett försök för att vi ska lära oss vilken näring och vilken plantsort som passar bäst, men på sikt, om det håller ekonomiskt är tanken att vi ska kunna sälja tidiga bär till butik”, säger Jan Moberg.De första mogna bären är lite mer oregelbundna i formen. Det beror på att växthuset inte har insekter och att de har fått gå runt och sköta pollineringen själva.

De jämtländska jordgubbarnas mognad kommer bara tidigare och tidigare. Och efter ett lyckat försök ute på Rödön finns nu de röda bären – redan till pingst.

Annons

– Jag hade räknat med att de skulle vara mogna till midsommar, säger Jan Moberg, jordgubbsodlare på Rödön.

Men det visade sig att försöket att driva upp en tidig skörd av de söta röda bären i ett växthus var riktigt lyckosamt. Nu, sista veckan i maj dinglar flera klarröda bär redan från plantorna.

– Trenden i dag är ju att försöka förlänga odlingsperioden. Dessutom vill folk ha mer och mer närproducerat. Nu i maj brukar man annars få köpa jordgubbar från södra Spanien eller andra länder runt Medelhavet.

Och på de jämtländska gubbarna fick man för bara några år sedan vänta på ända in i juli–augusti.

Det varmare klimatet har dock medfört att jordgubbsfälten på Rödön ofta kan börja skördas i slutet av juni.

– Men om vi kunde flytta vår skörd här ännu tidigare än så skulle man kunna få jämtländska bär redan till midsommar.

Den tanken låg bakom försöket i växthuset, där bären får drivas upp med gynnsamma hjälpmedel som exempelvis gardiner som skyddar mot frost och uttorkning.

– Detta är ju ett försök, så vi har provat oss fram när det gäller näring och vilken sort som passar, säger Jan Moberg.

Alla jordgubbsplantor gillar inte så långa dagar, med så mycket ljus som Jämtland har att erbjuda. Men plantan som heter Sonata har trivts extra bra. Med rätt näringsdos i flytande form och lite omvårdnad. Eftersom plantorna växer inomhus har de nästan ingen jord och behöver flytande gödning.

– I år är det här i första hand ett försök, och så tänkte vi att det kanske kunde räcka till att sälja lite bär i kaféet. Men målet efter några år är att kunna sälja jordgubbar tidigt till butik, säger Jan Moberg.

Om jordgubbarna på plantorna som växer ute i landet på Rödön också blir rekordtidiga i år återstår att se.

– Naturen är ju två–tre veckor tidigare än vanligt i år, men det är värmen i juni som bestämmer det. Blir det jättevarmt – jisses vad jordgubbsplantorna brakar iväg då. Men blir det kallvästan, då stannar de av helt, säger Jan Moberg

Mer läsning

Annons