Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekonstruktionen av ACB tar längre tid

Det kommer att ta längre tid än tre månader att rekonstruera krisdrabbade ACB Laminat. Det bedömer advokat Jan Lindahl som ansvarar för att ombilda bolaget.

Annons

Den 22 januari lämnade ACB Laminats ledning in en ansökan om rekonstruktion till tingsrätten. Anledningen var den akuta ekonomiska kris som företaget hamnat i. Rent praktiskt ger rekonstruktionen bolaget tid att försöka få ordning på verksamheten utan risk att begäras i konkurs av de många fordringsägarna.

ACB Laminat hade vid beslutet om rekonstruktionen obetalda skulder på 42 miljoner kronor till totalt över 200 bolag.

Advokaten Jan Lindahl har utsetts till rekonstruktör av tingsrätten. Det är alltså hans uppgift att presentera en framtidsplan som är tillräckligt trovärdig för att fordringsägarna ska gå med på att skriva av delar av fordringarna. Lyckas han inte blir det sannolikt konkurs för bolaget. Tingsrätten har beslutat att rekonstruktionen ska pågå i första hand tre månader men advokat Jan Lindahl säger att det inte kommer att räcka.

– Det kommer att behövas längre tid. Vi har gjort så stora förändringar och de måste få sätta sig, säger han.

Jan Lindahl räknar alltså med att begära en förlängning av rekonstruktionstiden med minst tre månader till och anledningen är att verksamheten måste fungera tillräckligt bra innan fordringsägarna kan ta ställning till de skuldavskrivningar som kommer att behövas. Till exempel så varslade bolaget 80 anställda i februari och produktionen måste stabilisera sig under den omställningen.

ACB Laminat har också fått ett preliminärt besked från länsstyrelsen att få en miljon kronor i EU-medel för att utveckla företaget under rekonstruktionsfasen.

 

Mer läsning

Annons