Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekonstruktionen av ACB dröjer

Ett halvår kommer antagligen inte att räcka för att få det krisdrabbade ACB Laminat på fötter. Troligtvis kommer företaget att begära ytterligare tre månaders förlängning av rekonstruktionen.

Annons

När ACB Laminats ledning den 22 januari ansökte om rekonstruktion vid Östersunds tingsrätt hade företaget skulder på omkring 42 miljoner kronor. Bland de 200 fordringsägarna finns både stora nationella bolag och mindre lokala företag. ACB Laminats ansökan godkändes och ledningen fick tre månader på sig att få tillbaka företaget på banan.

Men när de tre månaderna i april passerat begärde ACB Laminat förlängd rekonstruktion med hänvisning till att de förändringar som genomförts på fabrikerna i Brunflo respektive Skanderåsen måste få tid ”att sätta sig” innan fordringsägarna kan ta ställning till de skuldavskrivningar som kommer att bli nödvändiga.

I sin ansökan om förlängd företagsrekonstruktion till tingsrätten angav företaget också att nuvarande avtal med Ikea måste förändras för att ombildningen av bolaget ska lyckas.

Nu har rekonstruktionen av företaget snart pågått i ett halvår. Och antagligen kommer ytterligare tid att krävas.

– Jag antar att vi inte kommer att hinna lösa allting före den 22 juli när tidsfristen går ut. Det är fler än jag som ska ta ställning i den här frågan, men jag tror att det kommer att behövas mer tid, säger advokat Jan Lindahl som utsetts till rekonstruktör under ombildningen och fungerar som en ”tillfällig” vd för ACB Laminat.

Statistiskt sett är det en rejäl uppförsbacke som ACB Laminat just nu kämpar sig uppför. Enligt kreditupplysningsföretaget UC misslyckades sju av tio företagsrekonstruktioner i Sverige i fjol, och de slutade med konkurs. Jan Lindahl ser ändå ljust på ACB Laminats framtid.

– Det är många frågor som ska lösas – vissa löser vi, andra inte. Men jag är positiv, säger han.

ACB Laminats vd Hans Ederwall är något mer försiktig med sina kommentarer.

– Det är en komplicerad situation utan given utgång som företaget befinner sig i, säger han.

I övrigt är han återhållsam med information och vill avvakta till nästa vecka innan han kommenterar bolagets nuvarande tillstånd närmare.

Mer läsning

Annons