Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekommendation till landstinget: Säg nej till omskärelse av pojkar

Allt pekar nu på att landstinget i Jämtland inte kommer att utföra omskärelse av pojkar på icke medicinska grunder.

Annons

Frågan har utretts och diskuterats sedan i våras. Beslutet att säga nej till omskärelse väntas landstingsstyrelsen ta på sitt sammanträde nästa vecka.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har rekommenderat att varje landsting ska erbjuda omskärelse från oktober i år. Enligt Socialstyrelsen handlar det om 20 till 40 pojkar per år i Jämtlands län, medan landstinget själva tror att det snarare handlar om hälften, alltså 10 till 20 pojkar.

Hälso- och sjukvården i länet får väldigt få förfrågningar om att utföra omskärelse, i de fall det förekommer att omskärelse sker utan medicinsk grund sker det inom privat sjukvård eller utomläns.

Etiska utskottet, som har utrett frågan och nu lämnar rekommendation till beslut, säger att de inte har fått kännedom om att någon omskärelse skett inom landstinget i Jämtland.

Däremot har det rapporterats två lindriga komplikationer från länets barnavårdscentraler och en lindrig komplikation från barnkliniken.

Etiska utskottet skriver att ingreppet utförs utan samtycke och utan medicinsk indikation. De säger också att det för de berörda pojkarna är av stor vikt för den religiösa och kulturella identiteten att de är omskurna.

Etiska utskottet har frågat sig om landstinget ska prioritera in icke medicinskt motiverade ingrepp i besparingstider? Ska barn utsättas för ett operativt ingrepp utan samtycke? Ska landstinget riskera att utsätta barn för skada genom att omskärelse sker utanför offentligt finansierad sjukvård? Riskerar landstinget att särbehandla invånare med annan kulturell/religiös bakgrund?

Efter att ha gjort dessa överväganden rekommenderas landstingsstyrelsen att säga nej till omskärelse av pojkar på icke medicinska grunder.

De ska även säkerställa att personalen bemöter berörda familjer på ett empatiskt och fördomsfritt sätt.

Mer läsning

Annons