Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejäla hyreshöjningar hotar i krisens spår

I finanskrisens kölvatten: De privata fastighets-ägarna i Östersund flaggar för konkurser motsvarande de i början av 1990-talet.

Annons
Det kommer att krävas rejäla hyreshöjningar för att möta finanskrisen de kommande åren. Det konstaterar Fastighetsägarna Norr.
– Bara i år är taxeökningarna på fjärrvärme och vatten på 9,2 procent i Östersund. Det är väldigt mycket. Bara detta borde innebära, för att hålla status quo vad gäller taxeökningarna, minst tre procents hyreshöjning för att hålla jämn takt, säger Thord Modén, platsansvarig för de privata hyresvärdarna, Fastighetsägarna Norr.
– Men det krävs ännu mer egentligen. Ränteökningarna är otroligt påfallande. Bara för två år sedan var räntorna hälften mot i dag. Vi har till exempel inte heller blivit kompenserade för taxehöjningar vad gäller fjärrvärme, vatten, sopor och el. Utgångsläget var alltså taskigt innan, fortsätter han.
I Östersund är det Hyresgästföreningen och Östersundsbostäder som varje år förhandlar om hyrorna. Och det beslutet styr också hur stor höjningen blir bland de privata hyresvärdarna.
Årets förhandlingar blev ovanligt tuffa då Östersundsbostäder ville höja med 2,5 procent. Hyresgästföreningen ville inte gå längre än en procent. Först i juni var förhandlingarna avklarade där parterna enades om två procents höjning.
Chansen, eller risken beroende på vilken part man pratar med, att det blir en höjning med minimum tre procent torde vara liten.
Om det inte blir tre procent, vilka konsekvenser får det då för fastighetsägarna?
– Då blir ytterligare problem för det privata beståndet. Det fanns en tid då många privata hyresvärdar gick i konkurs. Det var under krisåren 1991 och 1992.
Finns det en risk att ni hamnar i samma läge igen?
– Ja, helt klart. Det beror dels på att räntorna är dubbla i dag jämfört med för två år sedan. Och kostnaderna har bara ökat. Det är många som är oroliga för konkurs redan som läget är i dag.

Mer läsning

Annons