Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reijo tog chansen – fick ett helt nytt liv

Reijo Andersson, som är projektledare för halvvägshuset på Frösön, har själv en bakgrund med tung kriminalitet. Han har suttit på 14 olika anstalter under sammanlagt tio år.

Annons

– Jag har haft ett mycket stökigt förflutet med våld, sprit och knark. De flesta av mina brott har varit missbruksrelaterade, berättar Reijo.

Det längsta sammanhängande straffet han har fått var på 3,5 år. Han kände då när han kom ut från fängelset var att han måste bort från sin hembygd i Småland och börja om någon på någon annan ort i landet.

– Av en händelse kom jag till Jämtland och började på Hållands folkhögskola. Eftersom jag hade slutat med knarket trodde jag att det skulle gå att dricka sprit som en vanlig Svensson, men det var förstås fel och under tiden på Folkhögskolan höll jag på att supa ihjäl mig. En av personalen på skolan skjutsade mig på psyket i Östersund på avgiftning och efter tre månader var jag fri från spritberoendet.

– Men jag hade svår ångest och var rädd att träffa andra människor. Att jag skulle vara klar för att komma ut i samhället var inte att tänka på.

– Jag fick komma på olika behandlingshem innan jag fick bo på ett halvvägshus i Hudiksvall. Där trivdes jag så bra att jag betalade de sista månaderna med pengar ur egen ficka. Det var då tanken kom att försöka med något liknande i Jämtland.

Nu har Reijo ett helt annat liv med flickvän och en dotter på ett år. Sedan tidigare har han en annan dotter som nu är 15 år.

– Hon har aldrig fått träffa sin pappa mer än genom telefon och brev, så jag har stora skuldkänslor mot henne nu. Men nu ska jag ta igen det som jag tidigare har förstört och till påsk kommer min dotter hit för att åka skidor och umgås med mig och min nya familj

Den fjärde juni har Reijo varit helt drogfri i fyra år, men han tar inte ut några segrar för det.

– Jag tar en dag i sänder, det är bäst så.

Men han säger att så trygg som hans framtid verkar nu, så har han aldrig känt det tidigare.

– Med familj, ett bra jobb och fri från allt beroende så ser framtiden ljus ut, säger han.

Mer läsning

Annons