Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen lönesatsar för att få bli av med bemanningsföretag

/
  • Region Jämtland/Härjedalen har haft höga kostnader för stafettpersonal under de sista åren.    Nu vill man minska det beroendet och har därför beslutat att tillföra tio miljoner kronor i en extra lönesatsning.
  • Majoritetens beslut att lönesatsa på bland annat specialistsjuksköterskor ingår i en strategi att bli av med stafettpersonal.

Region Jämtland/Härjedalen vill inte vara lika beroende av stafettpersonal.
Därför lanserades på måndagen en lönesatsning där tio miljoner kronor skjuts till.

Annons

Beslutet fattades av den politiska majoriteten i regionen och satsningen är riktad till sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Motivet är alltså att få bort bemanningsföretag. Regionen har tidigare lanserat flera lösningar för att lyckas med detta, däribland mer tid för återhämtning, betald vidareutbildning och studiemedel.

– Utöver det vill vi nu alltså tillskjuta 10 miljoner kronor vilket gör att den totala lönesatsningen för de här yrkesgrupperna blir 33 miljoner kronor, säger regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S).

Tiomiljonerssatsningen är öronmärkt för personal i den verksamhet som pågår dygnet runt, samt till specialistutbildade sjuksköterskor.

– Det ska löna sig att vidareutbilda sig och det ska löna sig att vara en trogen medarbetare, säger Christer Siwertsson, regionråd (M).

Det faktiska ansvaret att fördela pengarna hamnar hos hälso- och sjukvårdsdirektören Lisbet Givson.

– Det viktiga är att vi satsar på våra egna medarbetare. Dessa 10 miljoner hade med största sannolikhet gått till bemanningsföretag om vi inte valt att istället satsa dem på egna trogna medarbetare med hög kompetens, säger Bengt Bergqvist (S) som är ordförande i personalpolitiska utskottet.

Exakt hur mycket pengar det kan innebära i lönekuvertet för respektive anställd är svårt att säga, menar Bengt Bergqvist.

– Men gör man ett bra jobb och ingår i gruppen som kan ta del av de 10 miljonerna kan det handla om en löneökning på över 2000 kronor i månaden för enskilda personer.

Kostnaden för regionens stafettpersonal gick från 126 miljoner kronor 2015, till beräknat 170 miljoner kronor för 2016.

Och regionens resultat för 2016 blev ett underskott på 193,5 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons