Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen vill lagstifta så att vårdgarantin ska efterlevas

Regeringen har aviserat om en lagstiftning för att landstingen ska klara vårdgarantin. Det blev en het fråga på landstingsfullmäktige i tisdags.

Annons
Moderaten Gunnar Engnér hade nämligen i en interpellation ställt frågor om tillgång till likvärdig vård och vårdgarantin till landstingsrådet Robert Uitto, s.
Detta med tanke på att landstinget inte lever upp till vårdgarantin. Då gick Robert Uitto verkligen igång.
– Det här handlar om politik, säger han. Det är inte så att det inte sker förbättringar. Det är inte längre tre års väntan till ortopeden eller 2,5 års väntan på en gråstarrsoperation.
– Vi är inte heller sämst när det gäller telefontillgänglighet. Men ändå är vi inte nöjda. Vi hoppas kunna följa vårdgarantin helt och fullt.
Genom omställningsarbetet hoppas Robert Uitto att landstinget redan nästa år kommer att ha gjort rejäla framsteg.
– Förklaringar har jag hört så länge jag har varit med i fullmäktige, säger Gunnar Engnér, men åtgärderna får inte genomslag. SKL:s öppna jämförelser och revisorerna har en annan syn.
Staffan Grundström, m, pekar på att landstinget faktiskt ligger sämst i landet när det gäller behandlingar.
– Men det kommer en skärpning av vårdgarantin, säger han. Redan i mitten av december kommer förslaget om en lagstadgad vårdgaranti, hur det ska utformas vet jag inte men det ska förbättra tillgängligheten.
Landstingsrådet Harriet Jorderud, s, kunde bara konstatera att de inte hade samma uppfattning.

Mer läsning

Annons