Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen satte stopp för Valhallbygget – ansågs för högt

Detaljplanen på Östersundsbostäders höghusbygge vid Blå center borde ha beslutats av kommunfullmäktige, inte av en nämnd. Därför satte regeringen stopp för bygget.

Annons

Östersundsbostäders planerade bygge av totalt 120 nya lägenheter i Marielundsområdethar tagit tid.

Efter det att miljö- och samhällsnämnden i Östersund godkände detaljplanen i februari i år överklagades beslutet. Länsstyrelsen avslog den överklagan. Det beslutet överklagades då hos regeringen. Och förra veckan kom beslutet att miljödepartementet river upp nämndens godkännande av detaljplanen.

Anledning: Bygget, som inne- fattar ett 45 meter högt punkt- hus, anses inverka på stadsbilden. Därför borde en sådan betydande detaljplan ha tagits upp i kommunfullmäktige, menar miljödepartementet.

– Jag är förvånad över det, eftersom fullmäktige i Östersund har delegerat vidare beslut av detaljplaner till miljö- och samhällsnämnden de senaste 14–15 åren, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson, s.

Östersundsbostäder och kommunen kommer nu att fundera hur de ska göra för att ta upp detaljplanen på nytt i det kommunala maskineriet. För de vill komma vidare med bostadsbygget.

– Vi har inte hunnit diskutera det här än, men jag antar att vi delar upp detaljplanerna i två delar, säger AnnSofie Andersson.

Den ena får gälla själva höghusbygget, den andra resterande bygge runt omkring.

– Vi kommer att försöka ta upp det så snabbt som det är möjligt, säger hon.

Även Östersundsbostäders vd Bengt Rådman hoppas på snabb hantering. För behovet av nya bostäder är stort.

– Den planerade byggstarten var 9 februari och hittills har vi kommit så långt att vi har antagit entreprenörer och börjat detaljplanera med dem, säger han.

Mer läsning

Annons