Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen godkänner upphandling av arenan

Upphandlingen av den nya arenan sköttes korrekt. Det skriver regeringen i sitt svar till EU-kommissionen som granskar fallet.

Annons

Nej, Östersunds kommun har inte brutit mot lagen om offentlig upphandling. Det konstaterar regeringen.

LT berättade i december att EU inlett en granskning för att undersöka om det gick rätt till när Östersunds kommun upphandlade bygget av den nya arenan. Frågeställningen gäller om byggjätten Peab fick uppdraget på rätt grunder.

Nu skriver regeringen ii sitt svar till EU-kommissionen att de krav som kommunen har ställt i upphandlingsföreskrifterna har varit relevanta för projektering och byggnation av arenan och att det därmed saknas anledning att vidta några åtgärder med anledning av klagomålet.

– Det känns skönt att det här beskedet kommer nu innan vi har startat själva bygget av arenan, men jag har aldrig känt mig speciellt orolig, säger AnnSofie Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande, i en presskommentar.

Det var kommunpolitikern och juristen Mats El Kott (FP) som tidigt i höstas anmälde upphandlingen till EU-kommissionen. Enligt honom är upphandlingen inte gjord på affärsmässiga grunder vilket leder till en bristande konkurrens och i slutändan en risk för att skattebetalarna får betala mer än nödvändigt för arenan.

– Vi har hela tiden arbetat för att få ut det mesta möjliga för skattebetalarnas pengar men givetvis i enlighet med gällande lagstiftning, därför känns det tryggt att regeringen nu gör den här bedömningen, säger Bengt Marsh, kommundirektör Östersunds kommun, i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons