Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räta vinklar ger en språngbräda tillbaka till livet

/
  • Snickeriverksamheten blir till en början grunden i verksamheten, men Anders Hansson och företagets andra medlemmar har en mängd andra idéer på vad de kan utföra. Foto: Ulrika Andersson
  • Anders Hansson står för stora delar av snickeriverksamheten i A-lagets allservice. Tillsammans med kollegan Björne Hillgren har han tillverkat mycket av de skåp, stolar, klockor och anat som de gör efter beställning.
  • ”Vi hoppas kunna knyta till oss andra som går på Brytpunkten i dag samt unga grabbar som kommunerna i dag hämtar hem från ungdomshem och folk som behöver sysselsättning inom frivården och ge de en sysselsättning med rutiner och krav”, säger Kjell Sjödin.
  • A-lagets allservice har medlemmarna valt att kalla sitt företag för, eftersom de inte hymlar med sin bakgrund. Nu hoppas de kunna utföra allehanda sickartjänster och trädgårdsservice.

De är gamla missbrukare som fått rätsida på livet och numera lever nyktert. Nu vill de hjälpa andra på glid att hitta en språngbräda till ett vanligt arbetsliv igen. Därför startade de företaget A-lagets allservice.

Annons

A-lagets allservice. Namnet låter både en smula uppkäftigt och kontroversiellt. Men det är också de medverkandes sätt att vara ärliga med sin bakgrund.

– Vi har alla en bakgrund som missbrukare av något slag och har funnits på Brytpunkten, men nu vill vi gå vidare och göra något mer, säger Arne Lund, Kjell Sjödin, Anders Hansson och Björne Hallgren.

Nu är de sedan länge fria från sitt missbruk och har via kommunens dagliga verksamhet Brytpunkten fått hjälp med rutiner och en meningsfull sysselsättning.

Men därefter kan det fortfarande vara svårt för många att ta steget ut i arbetslivet. Och nu vill Arne, Kjell, Anders, Björne och de andra bli som en arbetsgivare för andra som har svårt att hitta rätt. Så de har startat ett eget socialt företag som ska kunna utföra en mängd olika serviceuppgifter.

– Vi fick idén i vintras, och sedan har allt gått jättesnabbt. I fredags hade styrelsemöte och i dag (måndag) öppnade verksamheten, säger Anders Hansson.

Med hjälp av företagsrådgivarna Coompanion, som hjälper till att starta sociala företagskooperativ har de kommit till skott. Föreningen har cirka 10-15 medlemmar i dag.

– Vi har mängder av idéer på vad vi ska kunna göra. Vi har pratat om trädgårdsservice, cykelreparationer, hjälpa gamla att handla och liknande, säger Kjell Sjödin.

Men i början blir det mycket snickeriverksamhet i snickarlokalen uppe på Solliden.

– Vi hoppas bland annat knyta till oss och hjälpa andra som går på Brytpunkten i dag samt unga grabbar som kommunerna i dag hämtar hem från ungdomshem och folk som behöver sysselsättning inom frivården, säger de.

Med den bakgrund de själva har inom missbruket hoppas de kunna vara ett bra stöd för de personer de vill knyta till sitt företag. De har redan sett och gjort det mesta själva och kan nu fungera som mentorer.

– Men vi ställer krav också. Det ska vara drogfritt här, säger Anders Hansson.

– Det här känns jättemeningsfullt för oss. Klarar vi att hjälpa en kille i 25-årsåldern tillbaka till arbetslivet, som annars skulle ha hamnat på ett fängelse så sparar vi samhället enorma kostnader, säger Arne Lund.

Inledningsvis jobbar medlemmarna ideellt med företaget, eftersom många går på pension eller sjukpension, men sedan hoppas de kunna växa så de kan återinvestera i verksamheten.

Mer läsning

Annons