Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport visar: Brastad-flytt skulle vara oekonomisk

Flytten av viss produktion från Husqvarna i Tandsbyn till Brastad skulle inte vara någon bra affär. Beräkningarna byggde på helt felaktiga förutsättningar.

Annons

LT kan i dag avslöja innehållet i den rapport som gjordes av Arbetstagarkonsult AB, inför varslen förra året, när viss verksamhet skulle flyttas till Brastad och 30 personer skulle förlora jobbet.

Konsultrapporten visar tydligt att företaget inte skulle tjäna ekonomiskt på en flytt. När det blev tydligt ändrade sig företaget och hävdade att en flytt var nödvändig av strukturella skäl.

Nu ska företaget läggas ner helt ”av strukturella skäl”.

Allt tyder på att fackklubbarna på Husqvarna kommer att begära att en arbetstagarkonsult tittar på förslaget att lägga ner fabriken i Tandsbyn vid årsskiftet 2010/2011.

När Husqvarna förra året motiverade flytten av produktion till Brastad från Tandsbyn kalkylerade de med en årlig kostnadsbesparing på 6,5 miljoner, mot en flyttkostnad på 3,5 miljoner.

Målet var då att ”Tandsbyn ska bli en mönsterfabrik för effektiv kapsågstillverkning”.

– Men arbetstagarkonsulten kom fram till att de beräknade effektiviseringarna byggde på helt felaktiga förutsättningar, säger ombudsman Conny Hansson på IF Metall och pekar på följande punkter:

Övertaligheten i Brastad räknas som gratis resurs. Det som i verkligheten sker är att övertalighet flyttas från Brastad till Tandsbyn. För Husqvarnakoncernen skulle den ekonomiska effekten bli lika med noll.

Personalrationalisering till följd av ny teknik tillgodräknas omlokaliseringen.

I själva verket får koncernen samma rationalisering om den nya tekniken införs i Tandsbyn.

Personalrationalisering som är oberoende om omlokaliseringen har felaktigt tillgodoräknats alternativet omlokalisering.

Det finns endast en fördel med omlokalisering – effektivare härdning. Fördelen uppskattas till mellan 600 000 och 800 000 kronor per år. Tas hänsyn till flyttkostnaden får man en pay back tid på fem år. Sannolikt försvinner denna fördel på grund av högre löner i Brastad.

– Rapporten visar alltså att om man lägger till kostnaderna för flytt och de högre snittkostnaderna för personal och tjänstemän blev hela projektet som mycket osäkert, säger Conny Hansson. Varken Brastad, Tandsbyn eller ekonomiavdelningen i Husqvarna har gjort en ordentlig kalkyl där man tar hänsyn till alla de detaljer och processer som behövs.

– Frågan är om Husqvarna räknat rätt den här gången.

Mer läsning

Annons